Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer over de aanpak van NS tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in de hoofdstad. Verder aandacht voor de opvolging van de F-16. Fabrikanten beloven de Nederlandse industrie gigantische tegenorders. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een reportage over de Noorse broeders, een orthodox-christelijke sekte die beschuldigd wordt van kindermishandeling. Verder aandacht voor de kosten van de WAO. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Bouwbedrijf HBG komt voor het eerst aan het woord over de beschuldigingen van fraude. Daarnaast een reconstructie van het optreden van de autoriteiten na de anonieme bombrief van eind september, waarin werd gedreigd met het opblazen van verkeerstunnels. Ned.3, 22.28-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Aan de hand van interviews met architecten, cultuurhistorici en bouwkundigen krijgt de kijker inzicht in het ontwerp, de constructie en de vernietiging van het World Trade Center in New York. Afl.: Twin Towers: A history. Ned.3, 19.58-20.30u.

Blackhawk Down. Over de mislukte poging van Amerika om in te grijpen in de burgeroorlog in Somalië in 1993. De film volgt de inval van Amerikaanse militairen in de hoofdstad Mogadishu. Televisiebeelden van voortgesleepte Amerikaanse lijken schokten de publieke opinie. CNN, 21.00-21.30u. en herhalingen op 19 jan. om 15.00u. en 21.00u. en 20 jan. om 14.00u. en 22.00u.

KUNST

Stardust. Aandacht voor het komende Internationale Filmfestival in Rotterdam met regisseur David Lynch en actrice Naomi Watts over Mulholland Drive en een gesprek met Ulrich Seidl over Hundstage. Ned.3, 23.38-0.02u.

FILM

Indecent Proposal (Adrian Lyne, 1993, VS). Mede dankzij de enorme marketingwaarde van de schijnbaar overzichtelijke centrale vraag in de plot (`Zou je `het' doen voor een miljoen?') succesrijke onderneming van de regisseur van Fatal Attraction en 9 1/2 Weeks. Eenzame tycoon Robert Redford ontregelt met dit onfatsoenlijke voorstel het sympathieke maar in financiële nood verkerende echtpaar Demi Moore en Woody Harrelson. Even gladjes als hypocriet. Net5, 20.30-22.40u.

. The Truman Show (Peter Weir, 1998, VS). Regisseur Weir ontmaskert de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de 30-jarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende tv-show, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. Yorin, 20.30-22.35u.

Dragon: The Bruce Lee Story (Rob Cohen, 1993, VS). Bewonderende biopic over vechtjas en filmster Bruce Lee (1940-1973), gespeeld door Jason Scott Lee. Spectaculaire staaltjes kungfu. V8, 20.30-22.30u.

. Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense Inca-rituelen in een van de lucratiefste Amerikaanse films aller tijden. BBC1, 21.00-23.00u.

Topkapi (Jules Dassin, 1964, VS). Luchtige thriller over spectaculaire smaragdenroof uit museum in Istanbul. Peter Ustinov steelt de show (en won een Oscar), terwijl de regisseur echtgenote Melina Mercouri de meeste aandacht geeft. Ned.1, 24.00-1.55u.

The Carpetbaggers (Edward Dmytryk, 1964, VS). Op carrière van Howard Hughes geïnspireerde Harold Robbins-verfilming over vliegtuigtycoon die zijn geluk beproeft in Hollywood. Met laatste rol van Alan Ladd. BBC1, 0.35-3.05u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van journaliste Elisabeth Lockhorn in Blaricum een discussie tussen hoogleraren Abram de Swaan en Rene Appel naar aanleiding van De Swaans boek Woorden van de wereld. Hierin stelt hij dat een kleine taal als het Nederlands geen gevaar loopt te worden gemarginaliseerd. Appel is het daarmee oneens. In het tweede uur een portret van de Australische gitarist/klankmanipulator Oren Ambarchi. 747AM, 22.02-24.00u.

Andersdenkenden. Gesprek met de 47-jarige ex-crimineel Steve Brown die begin jaren tachtig één van Nederlands grootse hasjhandelaren was. Binnenkort studeert hij af als meester in de rechten. Morgen, 747AM, 9.30-10.00u.