Spanje

Gaudí

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Antoni Gaudí werd geboren, de Catalaanse architect die de stad Barcelona voorzag van een aantal exuberante bouwwerken en interieurs die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken. Zijn nog niet afgebouwde kerk Sagrada Familia is een `must' voor toeristen, evenals de `Pedrera', het golvende gebouw met smeedijzeren balkons en grillige bouwsels op het dak, of het park Güell met zijn uitbundige mozaïeken van glas en gebroken tegels. Het jubileumjaar wordt in de hele stad gevierd met twintig exposities, congressen, de uitgave van boeken en de restauratie van een aantal van zijn werken. Hoewel het Gaudí-jaar officieel in maart wordt geopend door de Spaanse koningin, is de eerste expositie deze week al begonnen in het Collegi d'Aparelladors i Arquitectes Tecnics in Barcelona. Hij gaat over het belang van de keramiek in Gaudí's architectuur.

Keramiek in de architectuur van Gaudí. Collegi d'Aparelladors i Arquitectes Tecnics, Plaza Nova, 5, Barcelona. T/m 15 febr.

Hollandse Meesters

Rembrandt Bezoekers van het Prado, waar nog bijna een maand de tentoonstelling `Goya, het beeld van de vrouw' is te zien, doen er goed aan ook even langs zaal 7 te lopen, de afdeling Hollandse meesters uit de 17de eeuw. Daar hangt tijdelijk, te leen van de National Gallery of Scotland in Edinburgh, een van Rembrandts meesterwerken: `Vrouw in bed' (omstreeks 1645), een van boven afgerond schilderij van een onbekende jonge vrouw die het gordijn van haar bed openschuift. Het is een gebaar van de Schotten aan het Prado dat vorig jaar Rembrandts `Artemisa' (1634) afstond aan de expositie `De vrouwen van Rembrandt' in Edinburgh en Londen.

Rembrandt in Museo del Prado, Paseo del Prado, Madrid. T/m 9 juni. 0034-91-3302900.

En verder

Requiem por la escalera, een ode aan de trap. In Centre de Cultura Contemporanea de Barcelona (CCCB), Barcelona. T/m 27 jan. 0034-93-3064100.