Snel akkoord over cursus imams

Binnen veertien dagen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een bedrijf bereid gevonden een deel van de verplichte inburgeringscursussen voor imams te geven. Daarna kunnen imams daar vrij snel terecht voor de cursus, aldus minister Van Boxtel (Integratiebeleid). ,,We zijn nu nog met één bedrijf in onderhandeling en ik verwacht binnen veertien dagen een akkoord te bereiken'', zegt de bewindsman desgevraagd.

De exacte datum waarop de eerste imams dit onderdeel kunnen gaan volgen, kan Van Boxtel niet geven, omdat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond, maar hij gaat ervan uit dat het snel kan.

De minister ontkent eerdere berichten in andere media, waarin hij gezegd zou hebben dat een deel van de verplichte inburgeringscursussen voor imams uitgesteld zou worden en pas in mei van start gaat. Hoe dat bericht in de media is terechtgekomen, noemt hij een raadsel. ,,De wet die inburgering voor geestelijke bedienaren verplicht stelt, is sinds 1 januari van kracht. Dat dit onderdeel niet exact op 1 januari rond is, wil niet zeggen dat er sprake is van uitstel'', aldus Van Boxtel.

De inburgeringscursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel behelst een inburgeringsprogramma dat voor iedere nieuwkomer gelijk is en dat gevolgd wordt bij een Regionaal Opleiding Centrum (ROC).

Het tweede deel, waarover nog wordt onderhandeld, moeten de cursisten daarna volgen. Dat deel bestaat uit tien centrale bijeenkomsten waarin diverse onderdelen van de Nederlandse samenleving worden uiteengezet. Daarbij worden ook praktijkopdrachten gegeven, waarin de imams worden geconfronteerd met deze aspecten.