Siemens `mobiel' weer op winst

Het Duitse technologieconglomeraat Siemens maakt weer winst op zijn mobieltjes. Het bedrijfsresultaat van heel Siemens is in het eerste kwartaal weliswaar lager dan het ,,zeer sterke'' eerste kwartaal een jaar geleden, maar ,,substantieel beter'' dan het vorige kwartaal. Dat heeft H. von Pierer, de topman van Siemens, vandaag bekendgemaakt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in München.

Siemens is 's werelds vijfde fabrikant van mobiele telefoons en leed net als alle andere grote fabrikanten, op het Finse Nokia na, in het afgelopen jaar zwaar verlies op zijn mobieltjes. Volgens Von Pierer staan nu weer twee van de drie segmenten in de groep `informatie en communicatie', die twee jaar geleden nog de grote winstmaker van Siemens was, in het ,,zwart of bijna in het zwart''. Daaronder dus het segment `mobiele telefoons', dankzij forse bezuinigingen.

Het derde segment in deze groep, `netwerken', maakt nog steeds verlies – op de mobiele netwerken na (UMTS) – doordat telecombedrijven hun investeringen in vaste telefoonlijnen terugschroeven en klanten bezuinigen op bedrijfsnetwerken.

Ook een andere groep van Siemens, die elektronica maakt voor de automobielindustrie, maakt weer winst. De groepen `medische apparatuur', `energie' en `treinen' draaien volgens Von Pierer nog steeds voortreffelijk.

Siemens zal op 23 januari de cijfers over het eerste kwartaal bekendmaken. Omdat het boekjaar op 30 september afloopt, is Siemens' eerste kwartaal het laatste kwartaal van het kalenderjaar.

Von Pierer zei dat het resultaat van heel Siemens in het eerste kwartaal ook aanzienlijk is verbeterd door de verkoop van een pakket aandelen in chipmaker Infineon. Daarbij is nog niet de verkoop van 40.000 aandelen inbegrepen die vorige week plaatshad.

Siemens wil zijn belang in Infineon stapsgewijs tot nul terugbrengen.