Resultaten van Yahoo vallen mee

Internet-portaal Yahoo heeft voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal verlies gemaakt, zo liet het Amerikaanse bedrijf gisteren weten vanuit zijn hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië. De cijfers waren beter dan verwacht.

Ook werd bekend dat oudgediende Jeff Mallett, sinds 1999 de tweede man van de onderneming, opstapt wegens ,,persoonlijk redenen''. Mallett hoorde bij het groepje studenten dat oprichters Jerry Yang en David Filo aantrok voor het bedrijf, dat begon met een startkapitaal voor zes weken.

In het vierde kwartaal van 2001 leed Yahoo 8,7 miljoen dollar (9,8 miljoen euro) verlies op een omzet van 188 miljoen dollar. De omzet was 40 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Zonder eenmalige voorzieningen behaalde Yahoo een positief kwartaalresultaat van 16,7 miljoen dollar.

De resultaten van Yahoo, opgericht in 1995, worden algemeen gezien als een barometer voor de internetsector, meer in het bijzonder de online advertentiemarkt, waar al sinds eind 2000 de klad in zit.

Yahoo verwacht 700 tot 800 miljoen dollar inkomsten te genereren in 2002, zonder de kosten voor de overname van banensite HotJobs en andere gespecialiseerde sites mee te rekenen.

In het eerste kwartaal van dit jaar verwacht Yahoo bruto-inkomsten te genereren van 5 tot 15 miljoen dollar. ,,De meeste reclamebureaus zeggen dat hun uitgaven dit jaar gelijk blijven, dus daar houden we rekening mee'', aldus Yahoo-topman Terry Semel. ,,Als er nog iets bijkomt, is dat een geschenk uit de hemel.

Volgens het Interactive Advertising Bureau, dat de online advertentiemarkt volgt, is de bodem nog niet bereikt. Verwacht wordt dat de reclame-uitgaven dit jaar verder dalen, met 9 procent tot 7,4 miljard dollar.

Mede door de zwakte in de advertentiemarkt is Yahoo druk doende zijn bronnen van inkomsten uit te breiden. Nu nog bestaat 75 procent van de inkomsten uit advertenties, maar dat moet terug naar de helft. Behalve HotJobs, dat commissies krijgt voor elke succsvolle combinatie van werkgever en werkzoekende, wil Yahoo de internetaanbieder SBC Communications overnemen voor stabiele inkomsten uit abonneegelden.