Presidentieel zoutje houdt de wereld bezig

De Amerikaanse president Bush verslikte zich in een zoutje, en de wereldpers schreef erover. Een Amerikaanse journaliste verbaasde zich over alle `pretzel-verhalen'.

Was het een Al-Qaeda-complot? Een vlucht weg van het Enron-schandaal? Of zoals president George W. Bush zelf zei, gewoon een eigenzinnige pretzel die kortstondig de wereldleider velde?

Met twee honden als de enige getuigen van het presidentiële flauwvallen, kan de internationale pers niets anders dan speculeren over wat er gebeurde – en over de vraag of meneer Bush wel tegelijkertijd televisie kan kijken en zoutjes kan eten.

,,George Bush probeerde het koekje te eten terwijl zijn aandacht bij een footballwedstrijd was – een combinatie van handelingen die, zo lijkt het, te moeilijk bleek'', schreef de Griekse krant To Vima.

De media reageerden op het pretzel-incident met grappen, vragen over Bush' mentale en fysieke gezondheid, en gedetailleerde toelichtingen over het Amerikaanse zoutje.

,,Alhoewel ze niet iedereen smaken, zijn ze geen risico voor de gezondheid'', informeerde de Britse Independent zijn lezers droogjes. Geheel in stijl ondervroegen de Duitsers pretzel-experts, mijmerden de Fransen over de ,,complexe relatie van Amerikanen met hun voedsel'' en bekeken de Italianen de religieuze origine van het zoutje.

De Saoediërs waren bezorgd dat Bush door de schrik zijn aandacht zou afwenden van wat zij Israëls onderdrukking van de Palestijnen noemen, terwijl Groot-Brittannië de president een aantal dubbelzinnige complimenten gaf. Het incident laat zien dat Bush ,,een man van het volk is'', zei de Britse krant The Daily Telegraph in een commentaar. ,,Dit is het soort ongelukje dat [tekenfilmfiguur, red.] Homer Simpson avond na avond overkomt.''

De krant was ook bemoedigd door het feit dat de leider van de internationale oorlog tegen terrorisme nog tijd over had om op zondagavond naar football te kijken. ,,Hij heeft opnieuw bewezen dat hij zich compleet heeft aangepast aan de voorkeuren en gevoelens van de mensen die hij leidt'', aldus het commentaar.

Natuurlijk eindigden de meeste Amerikanen die avond niet met blauwe plekken van de wedstrijd – zeker niet door pretzels. The Independent noemde het verhaal `Moelijk te slikken'. ,,Werd hij wellicht vergiftigd?'' vroeg de Britse krant. ,,Heeft de stress van de oorlog tegen terrorisme en van het ontwijken van vragen over de ineenstorting van Enron, het bedrijf van zijn vriend Ken Lay, hem overmand? Was er misschien een familieruzietje?'' De krant concludeert dat de ,,overwinnaar van Al-Qaeda zijn échte tegenstander heeft ontmoet''.

De Duitse tabloid Bild, de dagelijkse keuze van blauwe-boorden Duitsers, vroeg zich af of er niet iets anders aan de hand was: ,,Heeft de president opnieuw een alcoholprobleem?''

De Engelstalige Arabische krant Arab News schreef dat terwijl niemand geloofde dat er iets ernstigs aan de hand was met Bush, zijn pretzel-ongelukje tot speculatie heeft geleid over de invloed van een zieke Amerikaanse president op de wereld. ,,Dit zijn bijzonder gevaarlijke tijden'', zei de krant, en voegde daar aan toe: ,,Om een coalitie te vormen met steun van de Arabische wereld, moet het Witte Huis zijn aandacht verleggen naar Israëls onderdrukking van de Palestijnen.'' Als Bush' ongewone instorting een ,,symptoom is van serieuzere medische problemen'', zei de krant, ,,kunnen we er zeker van zijn dat, met een gebrek aan sturing vanuit het Witte Huis, Washingtons buitenlands beleid weer op één lijn zal komen met het zionistische spoor''. ,,De Palestijnen zullen stikken door de Israëlische agressie, terwijl de Amerikaanse president misschien stikt door een typisch joods zoutje.''

Nee, nee, zei de Italiaanse pers. De Amerikaanse pretzel werd uitgevonden door een zestiende-eeuwse Duitse monnik als een beloning voor kinderen die hun gebeden leerden, zo schreef La Repubblica. Het woord komt van het Latijnse prex, of prijs, beweerde de krant.

Laat het aan de Britse tabloids over om vraagtekens te zetten bij het Latijn van de Italianen. The Daily Mail verklaarde dat het woord pretzel komt van pretiola – Latijn voor kleine beloning. Het deeg wordt gebakken in de vorm van kinderarmen die bidden, en de drie gaten vertegenwoordigen de Heilige Drie-eenheid van het christelijke geloof. En het waren Nederlandse en Duitse immigranten die de pretzel meenamen toen ze zich in 1710 vestigden in Pennsylvania.

Russische kranten, die misschien de meer sombere toon van de Poetin-jaren reflecteerden, hielden zich in. De Komsomolskaja Pravda drukte een gedetailleerde grafiek van Bush' lichaam af, met een ster op de plek waar het zoutje zijn luchtwegen had geblokkeerd.

,,Bush' organen, hoewel ze verzwakt en buiten bewustzijn waren, konden zich redden'', schreef de Gazeta. ,,Eerst wezen ze de pretzel af, maar later lieten ze het zich welgevallen en verteerden ze het zoutje zonder genade.''

Copyright LAT-WP Service