Op zoek naar een vrouw (2)

's Avonds werd ik, zoals vaker het geval is, doorverbonden met de crisisopvang. Ze vinden het prettig met een vrouwelijke tolk te spreken en dus word ik er bijna dagelijks aan herinnerd hoeveel vrouwen er in Nederland door hun mannen op een beestachtige wijze behandeld worden.

Daar ergens in Brabant zat een Marokkaanse vrouw. Uit haar verhaal begreep ik dat ze door haar man twee jaar lang opgesloten en mishandeld werd en dat ze, toen ze hoorde dat er mogelijke opvang voor haar bestond, bij hem weg was gelopen.

,,Moet ik terug naar hem, vindt u'', vraagt op een gegeven moment de vrouw aan de andere kant van de lijn. Haar begeleidster in het opvangcentrum ging kennelijk het dossier ophalen en liet mij eventjes alleen met de cliënte achter. Een tolk die zich goed aan de gedragscode van haar beroep houdt, gaat niet zelf in gesprek met een cliënte.

,,Ik zal het de begeleidster vragen zodra ze terug is'', zei ik tegen haar, maar geheel naar verwachting wilde de vrouw mijn persoonlijke mening weten. Ze had zich laten informeren en wist precies hoe het juridisch zat – ze moest nog een jaar bij haar man wonen voordat ze aanspraak op een legale zelfstandige verblijfsstatus in Nederland kon maken. Afgesneden van elk sociale netwerk is zij inmiddels niet meer, maar ze is nog steeds totaal van haar man afhankelijk voor haar verblijfstitel.

,,Ik weet het niet. Dat zal u zelf moeten beslissen'', zei ik voorzichtig.

,,Wat zou u in mijn plaats doen? Naar hem terug gaan, toch? Nog een jaar uitzitten en dan ben ik vrij. Daarna kan ik van hem scheiden, ja toch?''

Juist, zei ik cynisch tegen mezelf, en na jou gaat hij de volgende halen. Kan hij weer zijn sadisme drie jaar lang de vrije loop geven, en dan de volgende. Wat zou hem moeten tegenhouden!

,,Zo, daar ben ik weer'', klonk de stem van de begeleidster en ik was gered.

,,Mevrouw wilde u wat vragen'', begon ik tegen de begeleidster, maar de cliënte onderbrak me.

,,Zeg maar tegen haar dat ik morgen vertrek. Ik ga terug naar mijn man'', zei de vrouw bits.