OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

Nederlands Danstheater

In het 3de programma van NDT I, Hemel op Aarde, is werk te zien van Duato, Naharin en Forsythe; drie grote choreografen die ooit doorbraken bij NDT en nu hun eigen gezelschap hebben. Van de Amerikaan William Forsythe wordt Quartet gedanst, een wat ouder werk dat voor het eerst in Nederland is te zien. Spanjaard Nacho Duato's recente ballet Arcangelo wordt gedanst op barokmuziek en gaat over de dood als bevrijding. De Israelische Ohad Naharin maakte Queens of Golub, over de kracht van vrouwen, in 1989 voor NDT I.

Première 24 jan. in Lucent Theater, Den Haag. Aldaar t/m 26 jan. Tournee t/m 16 feb. Inl 070-360 4930 of www.ndt.nl

LITERATUUR

Winternachten

Tijdens het jaarlijkse Winternachten-festival discussiëren schrijvers uit Suriname en de Antillen met Hollanders die van voormalig Nederlands-Indië het voornaamste thema van hun werk hebben gemaakt; dichters en essayisten uit Indonesië en Zuid-Afrika lezen voor in hun eigen talen; Gerrit Komrij schreef een `zedepreek' en maakte ook een keuze uit Surinaamse, Papiamentse, Afrikaanse en Nederlandse liefdesgedichten, die door Denise Jannah gezongen worden. De bekendste gasten op Winternachten zijn Andre Brink, Frank Martinus Arion, Antjie Krog, Clark Accord, Ian Kerkhof, Joost Zwagerman en Adriaan van Dis.

Winternachten. Van 18 t/m 20 jan Den Haag, Theater a/h Spui. Inl 070-346 5272 en www.winternachten.nl

OPERA

Negende Ernani

De opera Ernani van Verdi, in ons land 69 jaar lang niet professioneel op het podium gebracht, wordt nu uitgevoerd door de Nationale Reisopera. Ernani (1844) was de vijfde opera van Verdi en de eerste die niet in de Scala van Milaan in première ging, maar in Venetië. Ernani is een bandietenleider, verliefd op Elvira. Maar hij heeft rivalen in de liefde: Elivira's voogd Silva èn de Spaanse koning. Uiteindelijk delft Ernani het onderspit.

Première op 17 jan om 20u. Twentse Schouwburg Enschede. Tournee t/m 12 jan. Inl 053-487 8500.

POP

Def P & Beatbusters

Aan de hand van de luchtige pophit Bubbelbad (`Chillen, chillen, chillen in een bubbelbad') lijkt het dat rapper Def P van de Osdorp Posse zijn grimmige wereldbeeld tijdelijk verruilt voor een mildere levensvisie. Op de cd Aangenaam met de Betuwse reggae- en skagroep Beatbusters gaat hij onverminderd brutaal tekeer, al klinkt zijn Amsterdamstalige woordenstroom vrolijker in de context van springerige skamuziek. Def P voegt een onweerstaanbaar Pietje Bell-gevoel toe aan de soepel gespeelde reggae van de Beatbusters en verliest de nuances van het verschil tussen platteland en stad niet uit het oog.

Op 18 jan. Waterfront, Rotterdam. Op 19 jan Melkweg, Amsterdam. Op 25 jan Tivoli, Utrecht. Verder in Deventer, Zaandam en Oss.

THEATER

Lied in de schemering

Joop van den Ende brengt voor zijn productie Lied in de schemering drie grote acteurs samen: Willem Nijholt, Pleuni Touw, en Anne-Wil Blankers, die furore maakte als Wilhelmina. Een gerespecteerde schrijver (Nijholt) krijgt bezoek van ex-minnares (Touw) die zijn homoseksuele verleden dreigt te onthullen aan zijn echtgenote (Blankers). Gedrieën zoeken ze naar wie ze werkelijk zijn en naar de echte liefde. Britse schrijver sir Noël Coward (1899-1973) verwerkte in dit werk voorvallen uit eigen leven.

Première op 20 jan. Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 1 juni Inl 0900-3005000 of www.musicals.nl