Olieveld in Noordzee grootste in tien jaar

Een olieveld in het Britse gedeelte van de Noordzee blijkt de grootste olievondst in deze zee in tien jaar. Het veld ten noordoosten van de Schotse stad Aberdeen zal ten minste 400 miljoen vaten opleveren, 25 procent meer dan oorspronkelijk gedacht. Dat heeft de Britse minister van Energie Brian Wilson gisteren gezegd.

De ontdekking in de Noordzee maakt duidelijk dat ook daar nog altijd nieuwe olie wordt gevonden. De verwachting is dat vooral veel olievelden ontdekt worden in onder meer China, Rusland en in het gebied om de Kaspische Zee.

Het Buzzard-olieveld, zo'n 100 kilometer van Aberdeen, heeft een omvang van 800 miljoen vaten olie, Ten minste de helft daarvan kan worden opgepompt, zegt het bedrijf PanCanadian Energy. Dit Canadese bedrijf heeft een belang van 45 procent in de vergunning voor de ontginning van het veld. Edinburgh Oil & Gas, British Gas en Intrepid Energy North Sea zijn de andere houders van de vergunning.

PanCanadian had verwacht dat het veld 200 tot 300 miljoen vaten zou opbrengen, maar kon de schatting bijstellen na twee nieuwe proefboringen. Ter vergelijking: Noorwegen, na Rusland de grootste olieproducent in Europa, pompt 3 miljoen vaten per dag

op.

Het Buzzard-veld is mogelijk nog groter. De Canadezen gaan nog eens drie proefboringen doen en hopen in april of mei een compleet beeld te hebben van het veld. De bedrijven gaan daarna snel een productiesysteem op touw zetten en hopen de olie uit Buzzard in 2004 op de markt te brengen.

De bijstelling van de geschatte omvang van het Buzzard-olieveld volgt op het bericht dat het oudste veld in het Britse gedeelte van de Noordzee weer in productie wordt genomen. Het Argyll-veld werd tien jaar gelden verlaten, maar de Britse maatschappijen Tuscan Energy en Acorn hebben nu vergunningen gekregen om het weer te exploiteren.

Argyll werd in 1975 in productie genomen, maar slechts 40 procent van de aanwezige olie is opgepompt. De ontginning werd gestopt omdat de winning destijds niet meer rendabel was. Tuscan Energy gaat nu echter nieuwe technologie gebruiken voor de ontginning van het veld en hoopt vanaf 2003 weer olie omhoog te pompen.