Noodlanding kan worden naverteld

Een Boeing 737 van de Indonesische vliegtuigmaatschappij Garuda Indonesia heeft gisteren een noodlanding gemaakt op een rivier op het hoofdeiland Java. Daarbij kwam een van de zestig inzittenden om, een stewardess die na de geslaagde landing vanuit het toestel naast een opblaasbare reddingsboot sprong en verdronk.

De Indonesische autoriteiten noemden het een groot wonder dat alle 54 geschrokken passagiers de dramatische gebeurtenissen kunnen navertellen.

Reni Sukrowati (23), met haar zeven maanden oude baby op schoot, zat vast in haar stoel toen het water het toestel kwam binnenlopen. ,,Mijn baby raakte onder water. Het lukte me alleen haar hoofd boven te houden. Ik zag overal bloed, maar het enige waar ik aan dacht, was hoe mijn dochter te redden.'' Een andere passagier wist het kindje vast te pakken en te bevrijden. Sukrowati en haar dochter liggen levend en wel in een ziekenhuisbed. Ze kan het amper geloven.

Het toestel van Garuda Indonesia, op weg van het vakantie-eiland Lombok naar Yogyakarta, maakte even buiten landbouwgebied een noodlanding op de Solo, nadat het uit balans was geraakt en niet langer controleerbaar bleek. ,,Buiten was dikke rook zichtbaar, plotseling voelden we turbulentie. Ik kon geen hand voor ogen zien totdat een vluchtdeur werd geopend. Daarna zag ik het water'', zei een andere inzittende.

Passagiers en autoriteiten prezen de piloot. ,,Het is ongelooflijk dat hij het vliegtuig heeft weten te laten landen zonder ontploffingen te veroorzaken'', zegt een agent uit een nabijgelegen dorp. De piloot kon de rivier pas vanuit de lucht zien nadat hij door een dikke laag wolken was gevlogen.

Vermoed wordt dat het toestel mechanische problemen heeft gehad, maar hoewel de zwarte doos met vluchtinformatie al is gevonden, bestaat daar nog geen duidelijkheid over.

Van de inzittenden raakte 23 mensen gewond, vier van hen ernstig. De meeste gewonden hebben botbreuken.

De president-directeur van Garuda, Abdulgani, zei vanmiddag op een persconferentie dat het toestel door zware regen en storm vloog toen plotseling twee motoren uitvielen. ,,De piloot heeft geprobeerd de motoren opnieuw te starten, maar dat lukte niet. Toen heeft hij besloten een noodlanding te maken op de rivier.''

Eind 1997 maakte een Boeing 737 van SilkAir uit Singapore een noodlanding op een rivier op Sumatra. Daarbij kwamen alle 104 inzittenden om het leven.