NAVO springt bij in VS met nog twee AWACS

De NAVO heeft gisteren besloten nog twee AWACS-radarvliegtuigen naar de Verenigde Staten te sturen om het Amerikaanse luchtruim te beveiligen tegen een terreurdreiging. Sinds 9 oktober vorig jaar surveilleren al vijf AWACS-vliegtuigen (Airborne Early Warning and Control System) van de NAVO in de VS. Zij opereren vanaf Tinker Air Force Base in Oklahoma en hebben volgens NAVO-chef Lord Robertson zo'n 120 missies ondernomen.

De beslissing om twee extra AWACS-vliegtuigen te sturen is genomen op verzoek van de VS, zei Robertson gisteren tijdens zijn nieuwjaarsreceptie. De extra vliegtuigen zijn volgens NAVO-diplomaten nodig voor verhoogde beveiliging tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. De NAVO zei gisteren in een verklaring dat de extra zending ,,de vastbeslotenheid van de NAVO aantoont om volledig deel te nemen aan de campagne tegen terrorisme''.

Door de steun van de NAVO kunnen de VS hun eigen AWACS elders inzetten in de strijd tegen het terrorisme. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn bereid hun eigen AWACS in te zetten voor verkenningsmissies van de NAVO in de Balkan, om de AWACS te vervangen die nu naar de VS gaan. De NAVO heeft in totaal zeventien AWACS-vliegtuigen, die gewoonlijk gestationeerd zijn in het Duitse Geilenkirchen. Ze vormen een van de weinige bezittingen van de NAVO zelf. De steun aan Amerika heeft plaats in het kader van Artikel 5, de collectieve zelfverdedigingsclausule die de NAVO voor het eerst toepast als gevolg van de aanslagen in de VS op 11 september vorig jaar.