Melkert: Korthals geeft geen leiding

PvdA-leider Melkert twijfelt aan het vermogen van VVD-minister Korthals (Justitie) om leiding te geven aan zijn departement.

Tijdens een radio-interview vanmorgen met de EO zei Melkert in verband met recente berichten over het heenzenden van cocaïnekoeriers op de luchthaven Schiphol, dat het ministerie van Justitie al sinds oud-minister Sorgdrager ,,gebrek heeft aan iemand die de hele organisatie één kant op laat kijken''. Melkert: ,,Ik heb twijfel of Korthals dat voldoende doet.''

Er had veel eerder gepland moeten worden, meent hij. De bewindsman stelt zich veel te formalistisch op vindt Melkert. ,,Hij is te volgend, te passief.''

Melkert zei geschokt te zijn door de opmerkingen van de bewindsman dat er in de toekomst wellicht toch nog drugskoeriers door een tekort aan cellen de justitële dans kunnen ontspringen. De manier waarop het ministerie de afgelopen maanden heeft gehandeld, had hem al eerder verbijsterd.

Toch vindt de PvdA-voorman een sluitende oplossing belangrijker dan de schuldvraag. Als Korthals de Tweede Kamer zekerheid kan bieden dat alle maatregelen zijn genomen zodat er geen drugkoeriers meer worden weggestuurd, heeft Melkert geen behoefte de minister zelf heen te zenden.

Melkert wees erop dat Korthals deze week al ,,de wacht is aangezegd'' door zijn eigen partijvoorzitter. Hij doelde op uitlatingen van VVD-voorzitter B. Eenhoorn die dinsdagavond in NOVA zei dat Dijkstal eerder had moeten optreden tegen de toename van de cocaïnesmokkel van de Antillen naar Nederland via Schiphol. ,,We hadden wat sneller actie van de minister mogen verwachten'', zei Eenhoorn.Fractievoorzitter Th. de Graaf van coalitiepartij D66 wil zich nog geen uitspraak doen over de vraag of minister Korthals al dan niet moet opstappen. Voor de NCRV-radio verklaarde hij gisteren dat Korthals volgende week in het Tweede Kamerdebat met een zeer goed verhaal zal moeten komen. Er is volgens hem zeer veel mis gegaan op het Ministerie van Justitie.

De D66-leider was weinig onder de indruk van Korthals' verweer dat zijn critici ook oog moeten hebben voor de goede dingen die hij als minister heeft bereikt.

Flexibele cellenbouw: pagina 7