Leipzig vangt `dikke vis' met Chailly

Duitse kranten feliciteren vandaag Leipzig met de komst van Chailly. Met ,,Glückliches Leipzig!'' beginnen zowel de Frankfurter Allgemeine Zeitung als de Süddeutsche Zeitung hun berichtgeving over de terugkeer van Chailly naar Duitsland, waar hij voor zijn komst naar Amsterdam zes jaar lang het Berlijnse Radio Symfonie Orkest leidde.

De Frankfurter Allgemeine beschrijft de komst naar Leipzig als ,,het aan land trekken van een dikke vis.'' En de Süddeutsche Zeitung zegt dat Leipzig slagvaardiger heeft geopereerd dan München en Dresden, waar voor de opvolging van James Levine en Giuseppe Sinopoli wordt gezocht naar dirigenten van de eerste categorie. ,,Leipzig krijgt met Chailly een van de meest bedreven, serieuze en gerenommeerde dirigenten van dit moment.''

Ook de commerciële aantrekkingskracht van Chailly is voor Leipzig van belang. De Frankfurter Allgemeine zegt dat er van Chailly's Sjostakovitsj Jazz Album een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht. Daarbij vergeleken is de plaatverkoop van Chailly's voorganger Herbert Blomstedt volgens de krant ,,een kleine vis.'' De krant verbaast zich wel over Chailly's overstap van Amsterdam naar Leipzig, een trede lager dan zijn huidige status, en dan nog uitgerekend naar opbouwgebied in het voormalige Oost-Duitsland. Dat hij in Leipzig opera kan dirigeren is volgens de krant een onvoldoende verklaring, na zijn werk in de Milanese Scala en als chef-dirigent van de opera in Bologna.