Kopers willen liever zwamvrij huis

De wildgroei is uit de huizenmarkt, zeggen de makelaars. Kopers zijn weer aan de macht. ,,De verkoop van een huis ketst vaak op de meest lullige details af.''

Lisa was van plan in oktober in het nieuwe huis te trekken. De financiering was ,,prima in orde''. Maar half juni kreeg ze het benauwd. Het huis waarin ze woonde stond inmiddels twee maanden te koop, voor een prijs die niet afweek van soortgelijke huizen. Na drie advertentierondes had de makelaar drie reacties ontvangen, twee geïnteresseerden kwamen kijken en haakten af. Ze besloot zelf te adverteren in een huis-aan-huisblad, in winkels en via posters. Ten einde raad vroeg ze vervolgens op de discussiesite van OudersOnline om hulp: ,,Ik begin echt bang te worden dat we dadelijk twee huizen (en twee hypotheken) hebben!!!''

Makelaars bevestigen dat kopers het de afgelopen maanden voor het zeggen hebben gekregen, in plaats van de verkopers. ,,De verkoop van een huis ketst vaak af op de meest lullige details'', zegt directeur Roelant van Hemmen, van het gelijknamige makelaarskantoor in Groningen. Veelal op roerende goederen die wel of niet van eigenaar zullen wisselen. ,,De gordijnroede, de vloerbedekking, de zwam.'' Zwam is een paddestoel die vloerbalken aantast. ,,Dat kan prima verwijderd worden, op kosten van de verkoper. Maar gevoelsmatig willen mensen liever een zwamvrij huis.''

De wildgroei is uit de huizenmarkt. In het afgelopen jaar stegen de huizenprijzen landelijk met gemiddeld 5,9 procent. Dit jaar verwacht makelaarsorganisatie NVM een stijging van slechts 0,9 procent. Eenzelfde marginale stijging was al in het laatste kwartaal van 2001 zichtbaar. Een huis staat gemiddeld 56 dagen te koop, bijna 15 procent langer dan een jaar daarvoor. Vrijstaande woningen werden de laatste drie maanden van 2001 1,3 procent goedkoper. Het aantal verkochte huizen daalde in het laatste kwartaal met 3 procent.

Een huis verkopen was enkele jaren geleden nog een feest. Een geïnteresseerde moest met gesloten envelop bieden. ,,Als hij de trap afliep, stond de volgende alweer in zijn nek te hijgen'', zegt Van Hemmen. De makelaar leunde achterover en de verkoper ontving een bedrag dat de vraagprijs al gauw met tien tot twintig procent oversteeg. Twee jaar geleden, zegt makelaar Henri Pepels van V&H Vastgoed in het Limburgse Schinnen, hadden drie makelaars hun handen vol aan een nieuwbouwwijk van zo'n dertig tot veertig woningen. ,,Nu zetten we daar één makelaar op.'' Hij beaamt dat kopers veel kritischer zijn geworden ,,Het spel wordt vaak enorm hard uitgespeeld, een koop wordt soms afgeblazen op een verschil van 5.000 gulden.'' Kopers bieden weer het liefst onder voorbehoud van financiering en op voorwaarde dat het eigen huis verkocht wordt.

Ook de datum waarop een huis wordt overgedragen is steeds moeilijker onderhandelbaar. ,,Veel huurhuizen zijn uit de markt gepompt. Daardoor vinden mensen steeds moeilijker een alternatief om de tijd te overbruggen'', zegt Van Hemmen. Hij schat dat woningcoorporaties ruim eenderde van de huurwoningen hebben verkocht.

De afgelopen vijf jaar is er een inhaalslag geweest, zegt Pepels. De meest courante woning was een vrijstaand huis met drie slaapkamers, een woonkamer, een keuken, een badkamer. ,,Eventueel een zolder, een stukje tuin, een garage. Mensen zijn gereserveerd, ze hebben geen reden meer om te verhuizen met hetzelfde budget.''

In augustus heeft Lisa op aanraden van haar tipgevers het huis flink opgeknapt en zorgt ze dat er een geur van koekjes in huis hangt als de nieuwe kijkers op bezoek komen, zachte radiomuziek op de achtergrond. Ze heeft de vraagprijs van het huis fors verlaagd en overweegt een tweede makelaar in dienst te nemen. Het is uiteindelijk 17 november als ze een juichkreet kan slaken. ,,Uiteindelijk zullen we maar anderhalve maand dubbele hypotheek hebben. Daar kunnen we mee leven.''