Kandidaten

,,En... wat heb je nog meer in de aanbieding?'' vroeg Pim Fortuyn in zijn mobiele telefoon. Toen hield hij zijn gsm met een schamper lachje omhoog naar Ivo Niehe, voor tv-opnamen aanwezig in zijn riante Rotterdamse huis. Ze hoorden het gekwelde stemgeluid van niemand minder dan Jan Nagel, voorzitter van Leefbaar Nederland.

,,Wie zei je?'' zei Fortuyn tegen Nagel. ,,Wie had je ook weer op de valreep gestrikt? Hans Kraay? Senior of junior? Senior? Dat is dan de zoveelste vitale ouwe knar. Hij weet allicht meer van voetbal dan ik, maar weet hij ook het verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer? Heb je Mart Smeets wel gepolst? En wie nog meer?''

,,Bik'', kraakte Nagel.

,,Eindelijk een redacteur van NRC Handelsblad'', riep Fortuyn verheugd. ,,Dat wil wat zeggen! Dat zelfs die arrogante klootzakken nu omgaan! Wat zeg je? Jan Bik? Utrechts bordeelhouder? En hoe hoog wil je die zetten? Negenenzestig? Ik kan er niet om lachen, Jan. Heb je ook nog een normale kandidaat op je lijst?''

,,Henk Wijngaard'', bracht Nagel uit.

,,Nu doen we zaken'', zei Fortuyn. ,,Je bedoelt de zanger van het onvergetelijke Vlam in mijn pijp?''

,,Vlam in DE pijp. En Kilometervreters, Asfaltrockers, Een sneeuwwitte bruidsjurk.''

,,Ik ben dol op stoere vrachtwagenchauffeurs'', zei Fortuyn, ,,maar ik had nog liever Lee Towers gehad. Die is beroemder. Heb je hem geprobeerd? Of Marco Bakker? Die kun je sowieso vragen: ideaal gezelschap voor Tjerk.''

In hoog tempo begonnen nu de namen van Bekende Nederlanders door het vertrek te fladderen. Nagel riep ze af, Fortuyn reageerde met een zucht of een vloek.

,,Peter R. de Vries justitie. Hummie van der Tonnekreek mediabeleid. Joop Braakhekke volksgezondheid. Willibrord Frequin binnenlandse zaken. Maurice de Hond – economie.''

,,Allemaal mooi en aardig'', onderbrak Fortuyn, ,,maar lang niet zo goed als Catherine Keyl. Dat is voor mij de grootste klap: dat Catherine niet wilde. Ze was mijn beste adviseur voor tv-zaken geweest. Maar ze bleef liever zelf tv doen, en eerlijk gezegd begrijp ik dat heel goed: ik zou ook niets liever dan tv willen doen dag en nacht.''

Er viel een ongemakkelijke stilte. Hoe nederig Nagel zich ook opstelde, hij kon niet verbloemen dat hij Fortuyn bar weinig te bieden had. ,,Bijna niemand wilde'', zei hij.

Fortuyn beduidde Niehe dat hij de camera's in gereedheid kon brengen. Hij sloeg opeens een vriendelijke toon aan, zoals je doet tegen ondergeschikten van wie je weet dat ze niet beter kúnnen. ,,Geeft niet, Jan'', zei hij. ,,Je hebt je best gedaan. Misschien moet ik het de volgende keer wat meer van je overnemen, maar ik had het nu te druk met al die tv-programma's. Trouwens, het maakt geen donder uit wie er in de Kamer komt, zolang jouw lijsttrekker maar niet wegloopt. Nietwaar, Jan?''

Er klonk aan de andere kant enig onverstaanbaar gesputter. Fortuyn schudde meewarig zijn hoofd. ,,Ik dreig niet, ik constateer'', zei hij. ,,Doe de groeten aan Jan Bik'', voegde hij eraan toe, voordat hij de verbinding verbrak.