Julianacent kost in munthandel 15 eurocenten

Bij munt- en postzegelhandel Spanjersberg in Leiden kost een oude Nederlandse cent met Juliana op de kopzijde 15 eurocent. Per kilo kopen kan ook, dat kost 8 euro. De eigenaar heeft een schoenendoos vol met de antieke muntjes, afgeschaft op 1 maart 1983, en sluit niet uit dat hij binnenkort ook een bak voor de eurocenten zal hebben.

Want hoewel de kleinste euromunt nog maar ruim twee weken in omloop is, lijkt zij haar langste tijd alweer te hebben gehad. In Finland, een van de twaalf landen waar per 1 januari de euro is ingevoerd, worden de munten van 1 en 2 eurocent niet meer gebruikt. Andere landen zouden kunnen volgen. ,,Op de Finse centen zal een run komen van verzamelaars'', voorspelt Rob Spanjersberg. Hij heeft een album te koop waarin alle euromunten uit de twaalf deelnemende landen passen, maar Finse euro's en centen heeft hij nog niet.

De Finse regering heeft op de verzamelwoede inmiddels gereageerd door een groot aantal muntjes van 1 en 2 eurocent te laten bijmaken. Een woordvoerster van de Finse ambassade in Den Haag onderstreept dat de geslagen munten niet voor praktisch gebruik zijn: ,,De 1 en 2 eurocent bestaan wel in ons land, maar er is vrijwel geen winkel die er mee werkt. Op 1 januari 2002 werd een wet van kracht die winkeliers het recht geeft bedragen af te ronden naar de dichtsbijzijnde waarde van 5 eurocent. Betalingen met bankkaarten worden niet afgerond.''

De Finse zegt dat bedrijven in haar land krachtens de Europese wetgeving wel de muntjes van 1 en 2 eurocent zullen aannemen, mocht bijvoorbeeld een buitenlander daarmee willen betalen, maar ze zijn niet verplicht wisselgeld in de kleinste muntjes terug te geven. Ze wijst er verder op dat het geen zin heeft wel de munt van 1 cent af te schaffen en die van 2 cent in roulatie te houden. ,,Probeer maar eens terug te geven van 1,37 euro als er geen cent meer is.'' Finland kende vóór 1 januari een systeem van afronding naar ronde bedragen. In Nederland werd op 1 januari een wet van kracht die afronden juist verbiedt.

De Nederlandsche Bank gaf ondernemend Nederland gisteren echter de vrijheid in de praktische afschaffing van de contante cent. Volgens de bank zal de marktwerking bepalen of ondernemers en consumenten het onderling eens worden over het gebruik van de kleine muntjes. Een Edah-supermarkt in Amsterdam heeft inmiddels de twee kleine euromuntjes verbannen. Maar Laurus, het moederbedrijf van Edah, zegt dat er nog geen sprake is van beleid op dit gebied binnen het concern.