Inflatie van intelligentie

Je moet wat in je mars hebben voor mestboekhouding. Maar zijn de boeren, die ondanks alle veeziektes, prijsschommelingen en strenge wetten nog overleven, écht de slimsten van het land? Ze wonnen gisteren De Nationale IQ-test 2002 met een uitzonderlijk gemiddeld IQ van 127. Op nummer twee, waar vorig jaar de boeren stonden, eindigden nu de studenten, op drie de Belgen met een IQ van gemiddeld 119, op vier de blondines met 118 en op vijf de allochtonen met slechts 99 punten.

Die hoge resultaten doen vergeten dat het gemiddelde IQ per definitie 100 is. Kruipt het naar boven wat altijd gebeurt dan moet de test worden bijgesteld. De allochtone groep was dus het meest representatief. De rest scoorde absurd hoog. Onder die andere deelnemers waren misschien veel doorgewinterde testmakers, want ervaring en oefening helpt, hoe de testers ook hun best doen om nieuwe vragen te ontwerpen.

Vorig jaar waren de scores van de groepen geloofwaardiger: tussen de 87 voor de blondines en de voor studenten weer tamelijk lage 107. Het zou interessant zijn geweest om de deelnemers te vragen naar hun achtergrond en of ze hadden geoefend.

De aanwezige testdeskundige, prof. P.J.D. Drenth, zou bij de uitslag ook wel wat woorden kunnen wijden aan het uitzonderlijke van deze hoge score en de manier waarop de groepen zijn samengesteld. Nu wordt de valse indruk gewekt dat hoogbegaafdheid een normale conditie is, niet alleen onder moeilijk opvoedbare kinderen maar ook onder boeren. Dat is het nadeel als je zo'n tv-test jaarlijks opnieuw doet: IQ-inflatie.

Ook de categorie bekende Nederlanders scoorde hoger dan vorig jaar. De arme Regilio Tuur was eenzaam met een IQ van 81. Kennelijk te veel rake klappen op zijn hoofd gehad. Dat is geen reclame voor boksen. Winnende bekende Nederlander was PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk met 137, twee punten onder de winnaar van de hele show, een dikke, zweterige Belg.

Tijdens het voorlezen van de uitslagen zat Oudkerk zich zwijgend te generen tussen het gezelschap zenuwachtige tv-sterretjes. Hij hoopte dat de cabaretier Kamphues zou winnen, maar nee. De status van slimste van de klas is misschien geen aanbeveling voor Oudkerks lijsttrekkerschap in Amsterdam, waar geen boeren wonen. `Kies het hoogste IQ, kies Oudkerk.' Een hoog IQ heeft hem nooit afgehouden van onbezonnen tv-avonturen.

De Nationale IQ-test blijft een leuk programma met een soepele presentatie van Jeroen Pauw en Bridget Maasland. Inmiddels is de formule al aan het buitenland verkocht, onlangs zelfs aan de BBC. Ik ben benieuwd of het gemiddelde IQ in Groot-Brittannië snel omhoog zal kruipen en of dat bij sollicitatietests merkbaar is, zodat de testers nieuwe methoden moeten verzinnen. Interessant onderzoeksterrein voor testpsychologen.

Ik moet het voorbehoud maken dat ik niet het hele programma heb gezien, want de test zelf viel middenin de prachtige televisieserie De 9 dagen van de gier en die kan ik niet meer missen. Na een korte inzinking wordt het verhaal steeds opwindender. De samenvatting van het voorafgaande is inmiddels te lezen op internet (www.9dagenvandegier.nl) onder het kopje `afleveringen'.

Gisteren werd de lading cocaïne getoond waar het allemaal om draaide. Een vrouw die niet bij de handel was betrokken zag het toevallig en zij werd direct daarna vermoord. Geen risico op verklikken.

En dat brengt mij op misdaad en coke in het echt. De opwinding over bolletjesslikkers is inmiddels uitgemond in een debat over de zin van het vervolgen van deze kleine krabbelaars, terwijl de grote jongens buiten schot blijven. Gelukkig, want de politieke hysterie had een dieptepunt bereikt.

Dinsdag op Nova en gisteren in B&W twijfelden experts aan het nut van de massale politie-inzet voor het vangen van kleine klungels. Zestig procent van de gevangenissen zit er vol mee. Voor gewone aangiften heeft de politie geen tijd. Ondanks de inspanningen zijn drugs overal gewoon verkrijgbaar, stelde hoogleraar strafrecht Rüter vast. Justitieel optreden verhoogt de prijzen en maakt de handel lucratiever. Wat dan? Vraag het de boeren of Rob Oudkerk.

    • Maarten Huygen