India nu voor dialoog met regering Pakistan

Voor het eerst in weken heeft India zijn toon tegenover Pakistan gematigd. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Advani, zei gisteren dat India openstaat voor een dialoog met Pakistan.

Advani noemde bovendien de toespraak die de Pakistaanse president Musharraf afgelopen weekeinde hield ,,baanbrekend''. In zijn toespraak maakte Musharraf korte metten met terreurbewegingen en radicale moslims die in Pakistan actief zijn. Sindsdien zijn meer dan tweeduizend extremisten opgepakt en meer dan zeshonderd kantoren van militante organisaties gesloten.

India heeft na de aanslag op het parlement, vorige maand, geëist dat Pakistan een einde maakt aan het ,,grensoverschrijdend terrorisme'' vanuit Pakistan. Eerder wilde de Indiase regering met Pakistan niet praten over vrede.

Advani zei dat nog niet eerder in de geschiedenis een Pakistaanse leider de ,,theocratie heeft afgezworen op de manier waarop Musharraf dat deed''.

De verzoenende opmerkingen van India komen op het moment dat in het grensgebied 1 miljoen soldaten van India en Pakistan tegenover elkaar staan.

Vandaag kwam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell aan in New Delhi, na een bezoek aan Islamabad. Powells bezoek wordt beschouwd als een poging van de Amerikanen om de spanningen tussen India en Pakistan te verminderen. Powell zei in Islamabad dat het ,,nu belangrijk is dat beide landen inzien dat het conflict moet worden opgelost met politieke en diplomatieke middelen, en niet door middel van conflict''.