Huwelijk kost Amsterdam bijna 8 miljoen euro

Het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari kost Amsterdam bijna acht miljoen euro. De politie-inzet tijdens het huwelijk kost 5 miljoen euro. Dit bedrag komt bovenop de 2,8 miljoen euro die de gemeente Amsterdam voor het huwelijk uittrekt. Van de 5 miljoen euro gaat, volgens plaatsvervangend korpschef Van Riessen, 2 miljoen euro naar personeelskosten. De politie zal tijdens de rijtoer die het bruidspaar op de dag van het huwelijk maakt, toezicht houden vanaf daken. Ook beveiligt ze het gebied met camera's.

De politie zet op 2 februari in totaal 6.000 agenten in. Ongeveer 2.150 van hen zijn afkomstig van korpsen van buiten Amsterdam. Langs de route zet de politie duizend agenten in. Een deel van hen in burger.

De Nederlandse Spoorwegen zetten op de dag van het huwelijk van en naar Amsterdam extra treinstellen in. Volgens een woordvoerder van de NS kost dit ongeveer 1 miljoen euro. Hoofdofficier van justitie L. de Wit liet weten dat het huwelijk zijn parket 2.700 mensuren kost.

De ouders van Máxima Zorreguieta zijn niet uitgenodigd voor het huwelijk van hun dochter met de kroonprins. Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft dit vanmorgen tijdens een persconferentie bevestigd.

Leden van de actiegroep `Spoken Uit het Verleden' vroegen tijdens de bijeenkomst welke ,,ongewenste'' gasten voor het huwelijk zijn uitgenodigd. Cohen liet zich hierover geen uitspraak ontlokken en verwees de actievoerders naar de Rijksvoorlichtingsdienst. ,,De RVD gaat over de gastenlijst'', aldus Cohen.