Haalt Kist de kerst?

Ik sta er nog, zei ABN Amro-topman Groenink tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Voor de kerst waren er de gebruikelijke grapjes gemaakt over de gelijkenis tussen hemzelf en een kalkoen, vertelde hij. Enkel de kalkoen heeft het niet gehaald.

Dat betekent niet dat de bank beter op koers is komen liggen voor zijn belangrijkste doelstelling die anderhalf jaar geleden werd geformuleerd. ABN vergelijkt zichzelf met een peer group van 20 internationale banken. De bank wil, na een periode van vier jaar die per 2001 in ging, eindigen bij de top vijf van die groep. De meetmethode is simpel: de koersontwikkeling van het aandeel, bij herbelegging van dividend. Ultimo 2000 wordt gesteld op 100. Om de vergelijking met de branchegenoten niet te springerig te maken, wordt een driemaands-gemiddelde genomen.

Bij de laatste meting door ABN Amro zelf, per 9 januari, is de bank teruggezakt naar plaats 20. Enkel de Duitse Hypovereinsbank doet het nog slechter. Dat ABN Amro onderaan bungelt, is geen nieuws meer. Dat doet de bank eigenlijk al sinds de peer group-strategie in ging. Veel interessanter is dat de bank gisteren zijn voornaamste Nederlandse tegenspeler (en lid van de peer group) ING inhaalde.

Nu is ING maar voor een deel een bank, en de peer group van ABN Amro is de zijne niet. Als bank, verzekeraar én levensverzekeraar is het lastig om voor ING een geschikte peer te vinden. Maar toch: hoe zou ING het doen als dat ook een eigen groep van branchegenoten zou hebben ingesteld? Antwoord: beroerd, misschien wel even slecht als ABN Amro.

We passen de methode van ABN Amro toe op ING, dus: een driemaandsgemiddelde van de beurskoers bij herbelegging van dividend, geindexeerd op ultimo 2000. ING kwam daarbij gisteravond op een indexcijfer van 73: een verlies van 27 procent, volgens gegevens van Datastream. Daarmee noteert de bank-verzekeraar tien procentpunt lager dan banken uit het eurogebied, 31 lager dan Britse banken en 32 lager dan Amerikaanse banken.

Bij algemene verzekeraars uit het eurogebied loopt ING 4 procentpunt achter, bij Britse verzekeraars én bij Amerikaanse verzekeraars komt ING 10 tekort. Levensverzekeraars dan? ING loopt bij de levensverzekeraars uit het eurogebied 1 procentpunt achter, bij Britse 10 en bij Amerikaanse 22.

Dus: in de drie sectoren banken, algemene verzekeringen én leven, legt ING het af tegen zijn concurrenten in continentaal Europa, het Verenigd Koninkrijk én de VS. In zijn eigen peer group zou ook ING onder aan bungelen.

Aardig om te weten voor Groenink. Hij overleefde de vorige kerst. Maar haalt ING-topman Kist de volgende?