Geheimzinnige nieuwe brievenbus

PTT Post onthult dinsdag 22 januari, op de ijsbaan van de Hofvijver in Den Haag, de nieuwe Nederlandse brievenbus. Tot die tijd wordt het ontwerp angstvallig geheim gehouden. Het zou gaan om een ,,ijskoude blikvanger die het vertrouwde straatbeeld gaat veranderen''. Volgens een woordvoerster is ,,alles mogelijk''. De geheimzinnigheid rond de onthulling is gerechtvaardigd, vindt PTT Post, omdat de brievenbus een ,,belangrijk onderdeel is van het straatbeeld'' en daarom bijzondere aandacht verdient.

Wanneer alle ruim 20.000 brievenbussen zijn vervangen wil PTT Post niet zeggen. Evenmin wil ze kwijt hoeveel de operatie het bedrijf kost. Het huidige brievenbusmodel verscheen in 1960 en werd ontworpen door Rob Parry en Emile Druyer.

,,Het eerste algemene brievenbusontwerp was van gietijzer en werd in 1850 ontworpen en gegoten. Daarvoor werd gebruik gemaakt van verschillende brievenbussen, voornamelijk van hout,'' vertelt Koos Havelaar, conservator posthistorie van het Museum voor Communicatie. Dat museum heeft een permanente tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de brief. Havelaar weet niets van het nieuwe ontwerp en snapt niet waarvoor alle geheimzinnigheid is. ,,Het is toch gewoon een praktisch ding.''