Gates: beveiliging prioriteit Microsoft

Microsoft gaat de komende tijd meer nadruk leggen op beveiliging van zijn software. Velen beschouwen die beveiliging als de achilleshiel van het concern. In een memo aan zijn 47.000 werknemers heeft topman Bill Gates een campagne gelanceerd tegen hackers en virussen.

Volgens Gates is de campagne, `Trustworthy Computing' gedoopt, van vitaal belang voor het succes van de internetstrategie van Microsoft. ,,Als we dit niet doen, zullen of kunnen mensen gewoonweg niet profiteren van al het grootse werk dat wij verrichten. Trustworthy Computing is de hoogste prioriteit voor al het werk dat wij verrichten'', zei Gates.

Microsoft kampt al vele jaren met een imagoprobleem op het gebied van beveiliging. Veelal blijkt bijvoorbeeld het e-mailprogramma Outlook een succesvol verspreider van virussen. Zo zorgde het virus `I love you' anderhalf jaar geleden voor grote paniek onder bedrijven en computergebruikers. Eind vorig jaar moest Microsoft met het schaamrood op de kaken bekennen dat in het nieuwe besturingsprogramma Windows XP een lek was ontdekt. Daardoor zouden computers onbestuurbaar kunnen worden.

De campagne moet er volgens Gates toe leiden dat computeren ,,even betrouwbaar en veilig is als elektriciteit, water en telefonie'' en even belangrijk wordt als de strategische doelstellingen van het bedrijf.