GALERIESELECTIE

MARCELO BRODSKY

Aan de hand van een klassenfoto uit 1967 startte de Argentijnse fotograaf Marcelo Brodsky (1954) begin jaren negentig een onderzoek om uit te vinden wat er van zijn voormalige klasgenoten geworden was. Hij organiseerde een reünie, portretteerde een aantal klasgenoten en noteerde hun verhalen en reacties. Twee kinderen uit de klas van 67 bleken ten tijde van de dictatuur van Videla, tussen 1976 en 1978, door militairen te zijn omgebracht. Anderen dragen littekens met zich mee omdat familieleden in deze periode `verdwenen' zijn. Buena Memoria, de tentoonstelling die het resultaat is van Brodskys onderzoek, confronteert de kijker met een donkere periode in de geschiedenis van Argentinië.

Buena Memoria. Melkweg Galerie, Marnixstraat 409, Amsterdam. T/m 3 febr. Wo t/m zo 14-20u.

EMMANUELE ANTILLE

In de films van de Zwitserse kunstenaar Emmanuele Antille (1972) spelen verstoorde familierelaties en onderdrukte verlangens een belangrijke rol. Haar films vertellen vaak mysterieuze verhalen, waarbij het nooit helemaal duidelijk wordt of gebeurtenissen feitelijk zijn of dat het om dromen, herinneringen of fantasieën van de personages gaat. Antilles nieuwste videofilm, Lees Season (2001, 23 min) speelt zich af rond een afgelegen Zwitsers chalet, waar vier tieners een familie-achtige situatie reconstrueren. Maar door allerlei frustraties, angsten en ruzies krijgt het verhaal al snel een beklemmend karakter.

Lees Season. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. T/m 9 febr. Di t/m za 13-18u.

ARE YOU EXPERIENCED

In de beeldende kunst gaat het al lang niet meer alleen om kijken. Ook de andere zintuigen - de reuk, de tast en het gehoor - kunnen geprikkeld worden door bijvoorbeeld geluidswerken of geurende installaties. Dat is ook het geval op de tentoonstelling Are you experienced, waar werk te zien is van kunstenaars die elementen uit de clubwereld gebruiken. Overvloedige beeldbombardementen, confronterende lichtshows en complexe geluidseffecten laten de toeschouwer gedesoriënteerd achter. Deelnemende kunstenaars zijn Marc Bain, Joe Banks, Gerald van der Kaap, Caroline Rye, Clara Ursitti en Camille Utterback.

Are you experienced. Montevideo, Keizersgracht 264, Amsterdam. T/m 2 maart. Di t/m za 13-18u.

BAS MEERMAN

De zinnelijke liefde en dan vooral de liefde tussen mannen, vormt het onderwerp van kunstenaar Bas Meerman (1970). Enkele jaren geleden publiceerde hij een serie hoogst persoonlijke, veelal homo-erotische tekeningen in de bundel Getekend Dagboek 1996-1998. Minstens zo bekend zijn Meermans acrylschilderijen, waarop vaak mannen in bevallige posities afgebeeld staan. In Galerie De Praktijk toont hij nu zijn nieuwste werken, waaronder ook enkele bloemstillevens en landschappen.

Bas Meerman. De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. T/m 13 febr. Wo t/m za 13-18u.

ZIE DE MENS

Sinds de late Middeleeuwen is de mens een centraal motief in de beeldhouwkunst - een onderwerp dat in ontelbare gedaanten en materialen is weergegeven. Hoewel de aandacht voor de mensfiguur met de opkomst van de abstracte kunst lange tijd naar de achtergrond verdween, lijkt het thema nu weer populairder dan ooit. De tentoonstelling Zie de mens in het Centrum Beeldende Kunst Groningen bewijst dit aan de hand van acht markante mensbeelden. Te zien zijn o.a. een bronzen knielende figuur van Henk Visch, een zelfbeeld van zeep van Joshua Rozenman en een overgevende man van Paul de Reus.

Zie de mens. Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, Groningen. T/m 3 febr. Di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

EN VERDER

Een film van Marina Abramovic t/m 16 febr in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; aquarellen van Sarkis t/m 27 jan in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft.