Fed: economie VS zwak

De Amerikaanse economie blijft zwak. Tekenen van verbetering zijn nog diffuus. Risico's zijn er nog steeds en de ,,timing en de kracht [van het herstel] zijn onzeker''.

Dat schrijft de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in zijn gisteren verschenen `Beige Book', waarin de `Fed' acht keer per jaar de stand van de economie samenvat op basis van rapporten van zijn twaalf regionale kantoren in de VS.

Beleggers menen (of hopen) nu dat de Fed de rente nog een keer zal verlagen. Dat zou dan de twaalfde opeenvolgende verlaging in een jaar zijn.

Tekenen van verbetering doen zich volgens de Fed in heel Amerika voor bij de autoverkoop – volgens waarnemers dankzij de nul procent rente die de Amerikaanse autofabrikanten de koper bij de financiering geven. Bovendien trekken ook het transport en toerisme in verschillende regio's aan, net als de orders voor de industrie in bepaalde gebieden, al blijft de industrie in haar geheel zwak, net als de dienstensector.

Nieuwe saneringsrondes staan de VS te wachten, en dat houdt de arbeidsmarkt slap. Bovendien stijgt het prestatieloon minder hard, wordt op bonussen voor nieuw personeel gekort en proberen bedrijven een groter deel van de gezondheidskosten af te wentelen op hun werknemers.

Vorige week zei Alan Greenspan, de voorzitter van de Fed, dat praten over herstel van de Amerikaanse economie `prematuur' was.