`ETA-lid' in Amsterdam gearresteerd

De Amsterdamse politie is vanochtend vroeg krakersbolwerk Vrankrijk aan de Spuistraat binnengevallen. De inval volgde op de arrestatie van een Spanjaard die ervan wordt verdacht lid te zijn van de Baskische terreurorganisatie ETA.

De 35-jarige Juan Ramón Rodríguez F., alias `Marc', is gistermiddag in de Amsterdamse binnenstad aangehouden. Volgens de Spaanse televisie was `Marc' bezig een netwerk op te zetten voor het opvangen van ETA-leden die op de vlucht zijn voor de politie. Hij verbleef in het gekraakte gebouw vlak achter het paleis op de Dam.

Bij de politie-actie zijn goederen in beslag genomen, waaronder tientallen replica's van wapens. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld. De wapenreplica's vallen onder Wet wapens en munitie, maar behoren niet toe aan de Spaanse verdachte. Aanhoudingen zijn niet verricht.

Spanje had om uitlevering verzocht van Juan Ramón Rodríguez F., alias Marc. De in Barcelona geboren man kon worden opgepakt na een wekenlange samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Spaanse Guardia Civil. De Amsterdamse recherche deed onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie van het parket Amsterdam onderzoek naar de Spanjaard. De man stond internationaal gesignaleerd.

De Spaanse krant El Mundo meldde eerder dat `Marc' zanger is van de politiek extremistische rockgroep Kop in Barcelona. `Marc' wordt ervan verdacht banden te hebben met de vorig jaar opgerolde ETA-cel in Barcelona en met de in deze Catalaanse stad actieve krakersbeweging Okupa.

Volgens het Spaanse persbureau EFE en El Mundo heeft `Marc' de ETA gegevens verschaft over extreemrechtse organisaties als Cedade (neonazi's) en andere potentiële doelwitten, waaronder journalisten. Sinds begin september 2001 is `Marc' uit Barcelona verdwenen. In Spanje zijn tal van bom- en moordaanslagen gepleegd door de ETA.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder bewijzen te hebben voor een samenwerking tussen krakers in Barcelona en de ETA. Traditioneel bestaat bij Nederlandse krakers sympathie voor de ETA, zo meldt onze correspondent.

Een andere reden om naar Nederland uit te wijken is dat Frankrijk sinds enige tijd veel strenger optreedt tegen van ETA-sympathieën verdachte personen. Deze omslag heeft plaatsgevonden nadat de ETA Franse gendarmes had beschoten.