EN WAT DOEN DE KINDEREN

ZoodetectivenIn diergaarde Blijdorp zijn de overblijfselen van een dier gevonden: wat botten, zijn schedel, een nagel en nog wat andere dingen. Ook de dader heeft wat sporen achtergelaten. Gezocht: een dader en natuurlijk ook (Zoo-)detectives. Met een speciaal (politie)-dossier met aanwijzingen, inclusief vergrootglas, moet de moordenaar worden opgespoord. De speurtocht kan dagelijks worden gemaakt en is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Zoo-detective t/m eind 2002 in diergaarde Blijdorp, van Aerssenlaan, Rotterdam. Dossier E1,40, toegang kinderen van 3 t/m 11 jaar E10,50, vanaf 12 jaar E13,50, 65+ 11,50. Inl 010-4431431 of www.diergaardeblijdorp.nl

Tekenen

Al voordat ze één jaar oud zijn maken baby's hun eerste krabbels. Met zwaaibewegingen alsof ze een passer vasthouden klemmen ze het potlood stevig in hun vuistjes (de handpalmgreep) en maken hun eerste `kunstwerken'. Pas later worden de elleboog- en polsgewrichten gebruikt (de pincetgreep) en gaan de tekeningen ook ergens op lijken. De eerste cirkel is een mijlpaal, want dan kunnen ze ook poppetjes tekenen. Aan die poppetjes kan je zien hoe kleine kinderen tegen mensen aankijken. Het gezicht, dat samen met de romp een geheel vormt, vinden ze het belangrijkst en ook de benen zijn vaak heel groot (vandaar de benaming `koppoter'). Armen worden nog wel eens weggelaten. Niet alleen kleine kinderen vinden tekenen leuk, apen ook. En kunnen we het verschil zien tussen tekenwerkjes van gorilla's en peuters? Daar probeert de expositie Kijk op Krabbels in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert een antwoord op te geven. Niet alleen kindertekeningen maar ook veel apenkrabbels zijn op de tentoonstelling te bewonderen. Helaas zal een aap nooit een koppoter maken, want een apenhand kan alleen de handpalmgreep toepassen en dus alleen maar krassen. Maar gorilla's, bonobo's (dwergchimpansees) en andere mensapen kunnen zich minutenlang heel geconcentreerd aan een tekening wijden en hun `kraskunst' is heel bijzonder.

Kijk op krabbels. Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert. T/m 1 maart di-zo 13-16u. De toegang is gratis. De samensteller van de expositie, Ignace Schretlen, heeft een boek met veel voorbeelden over de kindertekening geschreven: Kijk op Krabbels - over de ontwikkeling van het tekenen en schilderen bij jonge kinderen, ISBN 90-755 6437. Ook is er op de expositie een video-opname te bekijken, waarin Ignace Schretlen vertelt hoe hij krabbels bestudeert.

Ruiken en voelen

Een das leeft het grootste deel van zijn leven in het donker onder de grond en moet daarom veel ruiken en voelen. Als je op bezoek gaat in het hol van de das, de dassenburcht, zie je hoe hij leeft in zijn veilige huisje. Moederdas maakt de kinderkamer schoon en legt er mos en bladeren neer. Zo hebben haar pasgeboren kindjes het lekker warm. Buiten de burcht kun je zien hoe het de jonge dassen in hun eerste levensjaar vergaat. Op de expositie Dassen in het donker in het Natuurmuseum Brabant moet je wel je ogen, neus en handen gebruiken. Ruik de geuren van een das, voel eens aan een dassenvacht en bekijk een dassenhaar onder de microscoop. Je kunt de das helpen bij zijn zoektocht naar een nieuw leefgebied en probeer te raden welk voedsel je voelt.

In het museum is ook een Winterspeurtocht, want veel dieren hebben iets slims uitgevonden om heelhuids deze barre tijd door te komen. De das zit lekker in z'n hol onder de grond en hoeft dus geen ander plekje te zoeken. Insecten zie je in deze koude tijd ook nooit buiten. Het is een raadsel waar ze dan uithangen. Sommige ganzen komen juist in de winter naar Nederland. Dat lijkt heel raar, maar na de speurtocht snap je waarom ze naar ons land vliegen. De speurtocht is speciaal bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Je krijgt ook tips over wat vogels lekker vinden om te eten in de tuin en na de speurtocht kun je in het museumcafé een kleurplaat kleuren of de raadsels van de puzzel oplossen.

Dassen in het donker t/m 2 juni en Winterspeurtocht t/m 17 maart in het Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg. Open di-vr 10-17u en za en zo van 13-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar E2,30, vanaf 13 jaar E3,20. Inl 013-5353935 of www.natuurmuseumbrabant.nl

Contrabasje spelen

Als je voor een muziekinstrument moet kiezen bestaan er gelukkig tegenwoordig allerlei mini-instrumenten. Want je moet er toch niet aan denken dat je bijvoorbeeld helemaal achter een grote mensen-cello verdwijnt bij het spelen. Van de contrabas bestond ook lange tijd geen kleine versie, vandaar dat dit enorme instrument ook helemaal niet populair is. Maar er is goed nieuws, sinds kort worden er kleine contrabassen gebouwd en op de open dag van het Amsterdamse Conservatorium, zaterdag 19 januari speelt een contrabasensemble met kinderen vanaf 7 jaar op contrabasjes. Verder laat de Jong-Talentafdeling (kinderen van 8-16 jaar, die nog te jong zijn voor het conservatorium) horen wat ze kunnen en zijn er concerten door studenten.

Open dag Conservatorium Amsterdam, van Baerleastraat 27 vanaf 10u30 za 19 jan, het contrabasconcert is om 12u. Toegang is gratis. Inl 020-5277566.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.