EN VERDER

Nederlands elftal toen en nu

Rotterdam vormt de basis van het nationale voetbalelftal. De eerste interlandwedstrijd Nederland-België werd 14 mei 1905 gespeeld op het Crooswijkse Schuttersveld. In de Archiefwinkel Rotterdam zijn tot en met 10 april honderd foto's van `Oranje' en allerlei voetbalrelikwieën tentoongesteld. Aanleiding voor de expositie is het verschijnen van het eerste deel van de 15-delige boekenserie over de geschiedenis van het Nederlands elftal in de twintigste eeuw.

Oranje Toen en Nu, het Nederlands elftal in Rotterdam. Archiefwinkel, Coolsingel 91, Rotterdam. T/m 10 apr ma t/m za 11-17u.

Reclame op blik en emaille

Begin 20ste eeuw waren feestelijk bedrukte (winkel)blikken en emaille borden aan de gevels van winkels, de belangrijkste reclame-uitingen. De toonbank van de kruidenier stond vol met voorraadblikken en de muren waren gevuld met emaille borden en stellingen vol blikken van Verkade, Van Melle, Kwatta enz. Op de expositie Verpakt in blik, aangeprezen op emaille in Hoorn herleeft die tijd met winkelkasten vol nostalgisch blik, `blow-ups van klassieke blikken en tientallen oude emaille reclameborden aan de muur.

Verpakt in blik, aangeprezen op emaille. Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Van 20 jan t/m 5 mei. Inl 0229-214001.

Kunst- & Antiekweekend

In de Grote Kerk van Naarden-Vesting wordt voor de vijfde maal het Kunst & Antiek Weekend gehouden. Er zijn 45 exposanten, onder wie Tiny Esveld uit het Belgische Rijkevorsel met Frans glas van Daum en Gallé, kunsthandel Copernicus met zeldzame landkaarten, Le Camée met antieke sieraden, De Eenhoorn met kunst uit de Late Middeleeuwen en H. Baars met comptoises, lantaarn- en andere antieke klokken.

Kunst & Antiek Weekend. Grote Kerk, Markstraat 13, Naarden-Vesting. Van 24 t/m 27 jan. Op do en vrij 10-22u, zo 11-18u. Inl 035-6239695 of www.kunstenantiekweekend.nl