Economie kromp niet

In tegenstelling tot wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder meldde is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar niet gekrompen. Dat blijkt uit de bijstelling van het bruto binnenlands product (bbp) die het CBS vanmorgen bekendmaakte.

De economische groei op jaarbasis is bijgesteld van 0,4 procent naar 0,8 procent. Van het tweede kwartaal op het derde kwartaal was de groei nihil. Vorige maand meldde het CBS nog een krimp van 0,4 procent op kwartaalbasis.

De bijstelling van de economische groei komt vooral door hogere productie in de landbouw, de delfstoffenwinning en de bouw.

De nieuwe gegevens houden in dat, mocht de economie in het vierde kwartaal gekrompen blijken, er ook dan nog steeds geen sprake is van een `officiële' recessie in Nederland. De gangbare definitie van een recessie is het plaatsvinden van een krimp op kwartaalbasis in twee achtereenvolgende kwartalen.

Het CBS publiceert eind februari de eerste raming over het vierde kwartaal van 2001.