Doodgewone Singaporezen en Al-Qaeda

`Wij ook?', vraagt Singapore zich dezer dagen af. In het land waar zelden wat gebeurt, pakte de politie vijftien terroristen op. Stap voor stap maakt de regering duidelijk hoe groot de dreiging was.

Met de zakelijkheid van een patholoog-anatoom vertelt Hashim Abas wat zijn videocamera bij een Singaporees metrostation ziet: ,,U ziet dat op sommige fietsen en brommers dozen staan. Dit zijn dezelfde dozen die wij van plan zijn te gebruiken.'' Het onscherpe beeld schokt enigszins naar rechts als Abas op de video zegt: ,,En dit is de plek waar Amerikaans legerpersoneel altijd in de rij staat om op de bus te stappen.''

De Yishun-video, naar de naam van het metrostation, is vele malen getoond op de Singaporese televisie, want de opname bewijst volgens de regering van het land dat het gevaar van aan het moslim-extremistisch netwerk Al-Qaeda gerelateerd terrorisme overal loert. Dus ook in de niets-aan-de-hand stadstaat met zijn reputatie van extreem veilig, vredig financieel knooppunt.

Op de `surveillance video' is te zien en te horen hoe een terroristische cel in Singapore van plan is aanslagen te plegen op hier gelegerde Amerikaanse soldaten. Ingenieur Abas en veertien andere Singaporezen werden in de loop van december opgepakt. Ze hadden volgens de politie grote plannen, onder andere om op dezelfde manier als de Oklahoma Bomber Timothy McVeigh met tonnen kunstmest en benzine bommen te maken van vrachtwagens – vier ton ammoniumnitraat stond al klaar in het buurland Maleisië. Aan een handleiding-voor-terroristen zat een lijst vast met 200 vooral Amerikaanse, maar ook Britse en Israëlische doelen.

Singaporezen zijn opgevoed met het idee dat hun stad een van natuurrampen, politieke onrust en terrorisme gevrijwaard eiland is. Nu blijkt dat al vijf jaar aanslagen op Amerikaanse doelen worden beraamd, zij het niet uitgevoerd. Niet door buitenlanders, maar door doodgewone Singaporezen zèlf.

De stadstaat heeft vooral moeite het nieuws te verteren dat de arrestanten zo nauw aan Al-Qaeda zijn gelieerd. De video van Abas is volgens de autoriteiten gevonden in Afghanistan, tussen de brokstukken van het huis van een niet-genoemde Al-Qaeda-leider. Hij is de `u' tot wie Abas zich richt en die zijn akkoord had moeten geven op het videovoorstel van een van de drie cellen die samen de Singaporese afdeling vormden van Jemaah Islamiah, de Islamitische Groep. Vriendelijke, open moslims die zoals bijna iedereen in staatsappartementen wonen en met doorsneeberoepen als chauffeur, bouwvakker en ingenieur blijken in Afghanistan getrainde terroristen.

De leider van het lokale afdeling van `JI', de 51-jarige Ibrahim Maidin, was de geliefde conciërge van een duur appartementencomplex. ,,Hij zag er zeker niet uit als het kwaad'', vertelde een bewoner aan een Singaporese krant. ,,We vinden het allemaal zo spijtig voor Ibrahim dat hij zoiets stoms heeft gedaan.'' Ibrahim nam in 1993 lang verlof op om, dachten de appartementenbewoners, naar Mekka te gaan.

Maar volgens de Interne Veiligheidsdienst (ISD), die alle lof voor de arrestaties krijgt toegezwaaid, ging de part-time godsdienstleraar naar een militair trainingskamp van Al-Qaeda in Afghanistan. Zijn vervanger, Halim Hussain, ook al zo'n aardige en competente conciërge volgens de bewoners, is eveneens gearresteerd op verdenking van samenzwering en het ontplooien van terroristische activiteit. De arrestanten kunnen zonder proces volgens de wet in Singapore twee jaar worden vastgezet.

Premier Goh Chok Tong zegt zich intussen meer zorgen te maken over de fijne religieuze en etnische balans dan om de veiligheidssituatie van Singapore. ,,Het is begrijpelijk maar verkeerd als er achterdocht ontstaat tussen moslims en niet-moslims hier'', zei Goh enkele dagen na de bekendmaking van de vijftien arrestaties. ,,Blijf kalm, laat dit onze eendracht niet breken.'' Ogenschijnlijk heeft zijn oproep effect. De mufti van Singapore en andere moslimleiders doen hun best hun achterban duidelijk te maken dat de leden van Jemaah Islamiah ,,geen echte moslims'' zijn en ,,misleid zijn door extremistische, anti-westerse, buitenlandse elementen''. Zoals gebruikelijk in Singapore kwam het ministerie van Onderwijs snel met richtlijnen voor leraren die aan hun leerlingen over moeten brengen dat de arrestanten ,,rotte appels'' zijn en ,,de meeste moslims vredelievende mensen''.

Richtlijnen hadden waarschijnlijk niet volstaan als een van de arrestanten zijn plannen ten uitvoer had kunnen brengen. ,,Als een bom was ontploft, had het jaren geduurd om de schade in de samenleving te herstellen'', meent moslimleider Yatiman Yusof. En dat is precies wat Hashim Abas met zijn terreurvoorstel-op-video voor ogen had. ,,De pilaren onder de metrolijn zijn zeer, zeer solide'', zegt, ziet en filmt de ingenieur, ,,maar hier ziet u een afvoerput. Die zou nuttig kunnen zijn.''