Donatie DHKP-C

In uw artikel over de van terrorisme beschuldigde Turkse organisatie DHKP-C van vrijdag 4 januari wordt gesteld dat GroenLinks meerdere keren geld heeft gedoneerd aan deze organisatie. Het partijkantoor van GroenLinks was niet in staat om in de vakantieperiode op dezelfde dag dat het artikel verscheen na te gaan of deze bewering van een woordvoerder van DHKP-C juist is. Inmiddels hebben we dit uitgezocht.

Eind 2000 vond er in Rotterdam een hongerstaking plaats in solidariteit met Turkse gevangenen die in hongerstaking waren gegaan als protest tegen hun behandeling. Het Rotterdams solidariteitscomité bestond uit een brede groep Turkse en Nederlandse organisaties en sympathisanten. De solidariteitsactie vond plaats in een verwarmde tent op een plein in Rotterdam. Een groep Turken van de extreemrechtse Grijze Wolven heeft deze manifestatie ruw verstoord en uiteengeslagen. Er viel zelfs een dodelijk slachtoffer. Het landelijk bestuur van GroenLinks heeft daarop samen met de Rotterdamse afdeling van GroenLinks een donatie van vijftienhonderd gulden gegeven zodat de tent opnieuw kon worden ingericht. Het geld werd overgemaakt naar de Anatolische Jongerenvereniging, één van de deelnemers aan het solidariteitscomité. Er is dus geen geld gestort naar de DHKP-C en de genoemde donatie was afgebakend; slechts bedoeld voor de solidariteitsactie in Rotterdam. In een brief aan DHKP-C hebben we dan ook afstand genomen van de in uw krant vermelde beweringen.