Bruine bonen met worstjes van kip

Voor Surinaamse creolen is bruine bonen met rijst gangbare kost. Ze eten het vaak met zout vlees en ham. Voor Hindoestanen is varkensvlees taboe als ze moslim, en vlees van de heilige koe als ze Hindoe zijn. Ingewikkeld allemaal, maar cultureel betrekkelijk veilig is kip of vis zolang Hindoestanen zich niet bekennen tot strikt vegetarisme. Als Hindoestanen rijst met bonen eten, kluiven ze er gewoonlijk kippenboutjes bij of voegen ze worstjes van kip toe. Die worstjes zijn te koop bij allochtone slagers en winkels, vers of in blik. In blik zien ze eruit als cocktailworstjes. In de supermarkt zag ik echter ook kipknakworstjes.

Hier volgt de versie van Sarda, een jonge Hindoestaanse vrouw. Heel goed te doen ook voor kinderen. Speciaal zijn de salamblaadjes. Ze lijken op laurier, maar ruiken anders.

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Snijd de worstjes in plakjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een pan en bak hierin de snippers ui en de knoflook op laag vuur. Doe er de salamblaadjes, de pimentkorrels en de plakjes worst bij en bak die even mee. Roer er de tomatenpuree door; even laten pruttelen om de zure smaak kwijt te raken. Doe de bonen met vocht en een kwart liter water in de pan en breng het vocht aan de kook. Voeg het maggiblokje en de hele peper toe. Laat de bonen tien minuten staan op zacht vuur. Maak desgewenst intussen een salade van plakjes komkommer en tomaat. Breng de bonen met zout en peper op smaak. Haal de salamblaadjes en de hete peper weg. Serveer de bonen met de rijst en eventueel de salade of een andere groente. Zet sambal op tafel.