België

Limousins en Spaans email limousins is dat de emaillaag niet op, maar in de koperplaat is aangebracht. De verfijning in het ciseleerwerk en de versiering met kleur en edelstenen van de met koper beklede (vaak houten) religieuze voorwerpen zijn overdonderend. De mooiste werken zijn afkomstig uit het Spaanse klooster van Santo Domingo de Silos, dat onlangs zijn duizendste verjaardag vierde. Ook het British Museum, de Hermitage en het Metropolitan Museum stonden hun mooiste emails voor deze expositie af.

Middeleeuwse emailkunst - Van Limoges tot Silos t/m 28 febr dag 10-18u, wo 10-21 in het BBL-cultuurcentrum, Koningsplein 6 in Brussel. Inl 0032-25472292.

Cités de Sable

De miserabel stemmende hoogbouw die België van noord tot zuid scheidt van de zee wordt met een wrang gevoel voor humor ook wel de Atlantikwall genoemd. Hier en daar staat nog een vergeten prachtig bouwsel van voor 1960 overeind, maar meestal is het huilen met de pet op. Daartegenover staat dat een verblijf met uitzicht op zee - in Nederland onbetaalbaar - voor bijna iedereen is weggelegd. In het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende zijn, naast de (verlengde) overzichtstentoonstelling van José Vermeersch (1922-1997), nu ook foto's te zien van die wonderbaarlijke kustbebouwing. Christian Meynen legde in grote foto's in kleur en zwart-wit de kille esthetiek van de aannemersmaffia en de kapitaalkrachtige maar fantasieloze villabouwers prachtig vast.

Christian Meynen - Cités de sable en José Vermeersch 1922-19997 t/m 17 febr di t/m zo 10-18u in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11 in Oostende. Inl 0032-59508118.

En verder

Restauratie van Christus met zingende en musicerende engelen van Hans Memling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032-32387809; Europa in Euforie - het tijdperk van de grote Wereldtentoonstellingen 1851-1913 t/m 15 mrt, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel 0032-27417211.