ASML: geen snel herstel chipmarkt

Chipmachineproducent ASML verwacht op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar enig herstel van de chipmarkt. Het is onduidelijk of het Veldhovense bedrijf dit jaar, net als in 2001, verliesgevend is.

,,Er zijn positieve signalen, maar niemand weet op dit moment hoe snel de markten herstellen'', stelde voorzitter D. Dunn vanochtend voorzichtig in een toelichting op de jaarcijfers. ,,De neergang in de chipindustrie is nog nooit zo groot geweest. We kunnen alleen zeggen dat bij ons de vrije val van de vraag naar machines nu is gestopt.'' De koers van het aandeel stond tegen het middaguur 0,4 procent hoger op 21,08 euro.

ASML boekte in 2001 een verlies van 479 miljoen euro. Dat bedrag is inclusief een bijzondere last van 466 miljoen euro voor reorganisatie en afwaardering van voorraden. De verkopen daalden met 40 procent tot 1,84 miljard euro. Het aantal medewerkers is in zes maanden met 17 procent gedaald tot ruim 7.000 mensen.

Ondanks de slechte marktomstandigheden de gehele chipindustrie zag de omzet wereldwijd in een jaar dalen van 205 miljard tot 140 miljard dollar blijft Dunn optimistisch. Volgens de topman heeft ASML een technologische voorsprong, mede dankzij de overname vorig jaar van het Amerikaanse SVG. Dat bedrijf heeft onder meer marktleider Intel als klant. Over de relatie met Intel, waarover alarmerende berichten in de media zijn verschenen, wilde Dunn niets meer zeggen dan dat de verhoudingen ,,goed'' zijn.

In december werd ASML door Nikon beschuldigd van inbreuk op octrooirechten. Dunn: ,,Ik kan niet hun gedachten lezen, maar wel hun recente resultaten. Volgens mij trachten ze hun afnemende marktpositie op deze manier te compenseren. We zullen ons strijdvaardig verdedigen.''

Op dit moment heeft ASML een orderboek van 117 apparaten. Vorig jaar werden 197 machines verkocht, tegen 455 in 2000. ,,Tot dit jaar hadden we 200 verkochte machines nodig om quitte te draaien, maar door de recente reorganisatie zal dat aantal zeker tien procent lager liggen'', aldus financieel directeur P. Wennink vanochtend. ASML moet dit jaar 180 machines verkopen om winstgevend te zijn.