31ste International Film Festival Rotterdam

In de film A ma soeur (Fat Girl) van de Franse regisseuse Catherine Breillat bespiedt een dik pubermeisje haar knappe zus. A ma soeur is een van de honderden films die van 23 januari tot en met 3 februari tijdens het 31ste International Film Festival Rotterdam (IFFR) te zien zijn, aan en rondom het Schouwburgplein.

Woensdag wordt het Festival geopend met de vertoning van Delbaran van de Iraanse regisseur Abdolfazl Jalili (net als Breillat in 1999 is hij dit jaar `Filmmaker in Focus' in Rotterdam).

Het competitieprogramma van het International Film Festival Rotterdam presenteert vijftien films, waaronder de Nederlandse productie Tussenland van Eugenie Jansen. Verder biedt het Festival een programma met recente politieke films onder het motto `The Desert of the Real'. Er is aandacht voor belangrijke videoclipmakers zoals Michel Gondry en Spike Jonze die verantwoordelijk was voor alle clips van Beastie Boys en Fat Boy Slim. Ook is er een dagelijks weerkerend debat in de kleine zaal van de Schouwburg met als motto `What (Is) Cinema?'

De drie `Filmmakers in Focus' zijn dit jaar de Amerikaanse aartsvader van de experimentele film Stan Brakhage, de Servische dwarsligger Goran Markovic en de Inuit Zacharias Kanuk. Die laatste won in Cannes vorig jaar de Gouden Camera en leidt in de autonome Canadese regio Nunavut een filmstudio.

Zie voor het programma en voor nadere informatie www.iffrotterdam.com en de speciale Volkskrantbijlage van 17 jan.