Yakov Kreizberg wordt nieuwe dirigent NedPho

De Russische dirigent Yakov Kreizberg zal op 15 februari worden benoemd tot chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij volgt Hartmut Haenchen op, die aan het eind van dit seizoen vertrekt omdat hij het niet eens is met de bezuinigingen die het orkest zijn opgelegd door staatssecretaris Van der Ploeg (OCenW). Haenchen beschouwt die subsidievermindering als afbraak van wat hij in zestien jaar heeft opgebouwd. Kreizberg, in 1959 geboren in St. Petersburg, werkte eerder bij de Komische Oper in Berlijn. Hij krijgt de leiding over een uitgedund orkest, dat taken heeft op het gebied van concerten en het begeleiden van voorstellingen van de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater. Het aantal kamermuziekconcerten zal belangrijk teruglopen en ook in de eigen zaal in de Beurs van Berlage zullen veel minder concerten worden gegeven.