Winst chipmaker Intel daalt met 88 pct

Het Amerikaanse Intel heeft zijn nettowinst in 2001 met 88 procent zien dalen tot 1,3 miljard dollar (1,5 miljard euro). De toonaangevende fabrikant van computerchips brengt zijn investeringen het komend jaar fors terug, van 7,3 miljard naar 5,5 miljard dollar.

De lagere investeringen zijn slecht nieuws voor Intels toeleveranciers, zoals het Nederlandse ASML. ASML's aandeel opende vanochtend ruim 6 procent lager op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf komt morgen met jaarcijfers.

Intels bestuursvoorzitter Craig Barrett noemde 2001 vannacht ,,een verschrikkelijk jaar''. Hij verwacht nog geen verbetering van de vraag in 2002. Intel, dat kwartier houdt in het Californische Santa Clara, zal het komende jaar zijn productiecapaciteit wel op peil houden, voor het geval toch herstel optreedt. De omzet kwam het afgelopen jaar uit op 26,5 miljard dollar, een daling van 21 procent ten opzichte van 2000. De winst per aandeel kwam in het voorbije kwartaal uit op 15 dollarcent tegen 38 dollarcent een jaar eerder. De nettowinst en omzet in dat kwartaal daalden met respectievelijk 77 procent en 20 procent. Dat kwam overeen met verwachtingen van analisten. Intel profiteerde van de opleving van de pc-verkopen in verband met de feestdagen.

Voor het lopende kwartaal verwacht Intel verkopen tussen de 6,4 en 7 miljard dollar, minder dan beleggers hoopten. Vorige maand maakte het concern nog bekend dat de vraag naar de Pentium 4, de jongste versie van de populaire chip, zeer groot was, de voorraad was op sommige plekken zelfs al uitgeput. Beleggers interpreteerden dit als het einde van de tegenvallende chipverkopen.

De brutomarge, het percentage van de omzet dat overblijft na aftrek van de productiekosten, nam toe tot 51 procent, 4 procent meer dan het bedrijf had voorspeld. De meeste omzetgroei werd bereikt met de Pentium-chips voor pc's. De omzet uit geheugenchips voor mobiele telefoons bleef gelijk. De omzet uit chips voor netwerkapparatuur bleef mager, aldus Bryant.