Winkel mag eurocent afschaffen

Nederlandse bedrijven mogen zelfstandig het gebruik van de munten van één en twee eurocent afschaffen en desgewenst alle contante bedragen afronden naar vijf cent. Dat zegt De Nederlandsche Bank in een reactie op de situatie in Finland, waar dit al is gebeurd. ,,Het is een kwestie van de markt. Als winkels gaan afronden en de centen uit de kassa zullen verwijderen èn als de klanten dit accepteren, hebben wij daar geen moeite mee'', aldus een woordvoerder van de bank. Volgens de Europese Commissie is de stap niet in strijd met de regels aangaande de euro.

De twaalf landen in de eurozone hebben ieder het recht op nationaal niveau de kleinste euromunten officieus uit het reguliere betalingsverkeer te weren, maar niet helemaal. Wanneer een klant er op staat de een en twee cent te gebruiken, dienen bedrijven dit accepteren. In Finland gebeurt het afronden pas aan de kassa, terwijl pinbetalingen niet worden afgerond. Hetzelfde systeem gold in Nederland ten tijde van de gulden.

Een zegsman van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), waarbij alle winkelbedrijven zijn aangesloten, zegt dat een situatie ,,als onder de gulden wenselijk is'' en het Finse voorbeeld navolging verdient. ,,Maar zover zijn we nog niet. We willen eerst de invoering van de euro geheel doorvoeren en ervoor zorgen dat alle guldens uit de roulatie verdwijnen. De positie van de kleine muntjes is ons volgende agendapunt. Met minister Zalm (Financiën) zijn we echter van mening dat de eurocentmunt geen lang leven is beschoren. Over de twee eurocent denken we nog na, die munt is omgerekend bijna vijf guldencenten waard'', aldus de woordvoerder. Albert Heijn, Nederlands grootste supermarktketen, zegt in een reactie nog geen plannen te hebben over afronding en afschaffing van de eurocenten.

Intussen heeft een aantal banken in Nederland, tegen de regels in, klanten die guldens wilden omwisselen voor euro's provisie berekend. ABN Amro, de Postbank, Fortis en de Rabobank zijn volgens de Consumentenbond in de fout gegaan. De bond constateert ook dat sommige banken niet direct wisselen maar hun klanten de guldens eerst op hun rekening laten storten, waarna ze het geld weer in euro's kunnen opnemen.

Banken mogen een bedrag van 4 euro rekenen voor elke omwisseltransactie, ongeacht het bedrag, maar dit geldt alleen voor de niet-klanten van de desbetreffende bank. ABN Amro geeft toe fouten te hebben gemaakt. ,,Bij een aantal banken in het land hebben ook onze eigen klanten 4 euro betaald. We hebben dit inmiddels gecorrigeerd. Onze klanten kunnen tot eind april gratis hun guldens omwisselen'', aldus ABN Amro.