Wie is waar

Michiel Buitelaar (39), de man die leiding gaf aan de UMTS-strategie van telecombedrijf Ben, is weggekocht door concurrent Dutchtone. Hij wordt daar commercieel directeur en moet het merk Orange, van het Britse moederbedrijf Orange (dat weer van France Telecom is), hier groot maken. Het concurrentiebeding was drie maanden geldig. ,,Ik heb in die tijd veel gesquasht en mijn kinderen naar school gebracht. Dat was wel prettig.'' Eigenlijk, zegt Buitelaar, is hij vooral gevallen voor moederbedrijf Orange in Londen. ,,Die mensen hebben met ijzeren consistentie het merk Orange ingevoerd.'' Buitelaar leerde hen ,,via via'' kennen doordat hij namens Ben samenwerkte met Dutchtone aan de bouw van een `derde generatie' netwerk. `Die mensen' hebben hem vervolgens geschaakt.

Datelnet, het zorgenkindje van het beursgenoteerde installatiebedrijf Imtech, heeft een nieuwe directeur: Rob van Straten (40). Ook hij komt van een concurrent: softwarebedrijf Landis. En ook hij is ,,via via'' gestrikt. ,,Er bestaan informele contacten op bestuursniveau tussen Landis en Datelnet. Op een gegeven moment bleek dat ik van plan was weg te gaan bij Landis, zo gaat dat''. Bij Landis heeft Van Straten drie jaar lang de dienstverlenende activiteiten opgezet en onder meer Detron gekocht en ingepast in het bedrijf. Twee jaar geleden had de eigenaar-directeur van Datelnet, Hans Brus, nog plannen om naar de beurs te gaan, maar uiteindelijk verkocht hij Datelnet vorig jaar aan Imtech. Na de overname bleek Datelnet verlies te lijden en afgelopen jaar zijn 650 banen geschrapt. Van Straten is optimistisch over de toekomst.

Ruud Hopstaken (41) had als financiële man tot nu toe altijd gewerkt in het land der blinden, zegt hij. Bij muziek auteursrechtorganisatie BumaStemra en bij uitgeverij Het Financieele Dagblad. ,,Wat is er interessanter dan financiële man worden bij een organisatie met 7.000 mensen die vinden dat ze verstand hebben van financiën?'', dacht hij toen hij werd benaderd om bij accountants- en advieskantoor PricewaterhouseCoopers financieel directeur te worden. Hij heeft de baan maar aangenomen.

CenE Bankiers, de ING Groep-dochter die het geld van rijke particulieren belegt, heeft een heuse coup gepleegd. Binnen enkele maanden heeft de kleine bank drie topadviseurs weggekocht bij ABN Amro: Peter de Beer, directeur private banking, René van de Wolfshaar, expert op het gebied van directeur/grootaandeelhouders, en Theo Kraan, hoofd beleggingen (zie Wie is...?). Voor het nieuwe management van CenE Bankiers werd ook de financieel planner Connie Weber aangetrokken die compagnon was bij Elsevier Baard. Dit is het juiste moment om mensen over te nemen omdat de arbeidsmarkt relatief stil ligt, aldus De Beer. ,,Als de financiële markt weer aantrekt, dan zijn wij er klaar voor'', zegt hij. Verder is de charme van CenE, volgens De Beer, dat die bank een kleine, zelfstandige organisatie (500 man) is in tegenstelling tot de private-bankingpoot van ABN Amro, die onderdeel is van een enorme bankorganisatie. Onlangs vertrok de oud-directeur van CenE, Peter Lindeboom, naar de TIAS Business School aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij zal daar financiën doceren. De leerstoel wordt bekostigd door ING Groep, maar Lindeboom is als docent onafhankelijk, bevestigt hij. ,,Ik kan ook kritisch zijn over ING Groep.''

personalia@nrc.nl