Vorm en sentiment

Bangkok Dangerous is het debuut van de Thaise tweelingbroers Danny en Oxide Pang, van wie de een (Danny) in Thailand al een film maakte (Who is running?), en de ander in Hongkong een gewaardeerde editor is van actiefilms. Bangkok Dangerous, dat vorig jaar op het Filmfestival van Rotterdam meedong naar een Tiger Award, is vooral een Hongkongse actiefilm uit Thailand.

Bangkok Dangerous zit vol effecten. De kleuren veranderen, de montage is opgefokt, de beelden worden vertraagd of versneld, de soundtrack beukt. Het interessantste van deze effecten is dat ze niet corresponderen met de actie in het verhaal. In Bangkok Dangerous kunnen ze ook voorkomen als iemand over zijn jeugd mijmert. Een moord in de Hongkongse metro is daarentegen bijna een rustpunt.

Het verhaal van Bangkok Dangerous is net zo wild als de vormgeving en een stuk idioter. De film gaat over een dove huurmoordenaar die dankzij zijn handicap bijzonder goed is in zijn vak hij hoort pistoolschoten niet. In de romantische subplot werkt Kongs handicap gruwelijk sentimenteel. Als hij met zijn geliefde naar de film gaat, geniet hij van een stomme film met Charlie Chaplin. Voor het eerst zien we hem lachen. Het talent van de Pangs strekt zich vooralsnog alleen uit tot de vormgeving.

Bangkok Dangerous. Regie: Danny en Oxide Pang. Met: Pawalit Mongkolpisit, Premsinee Ratanasopha. In: Filmmuseum, Amsterdam; Plaza Futura, Eindhoven; Lux, Nijmegen.