Terrorisme mag weer in de wereld van Hollywood

Arnold Schwarzenegger stelde zijn nieuwste film uit, een aflevering van de rechtbankserie Law & Order werd afgeblazen, advertenties met verwijzingen naar rampen en explosies werden opgeschort. Maar vier maanden na de aanslagen op New York en Washington blijkt `terrorisme' weer te mogen figureren op de Amerikaanse televisie.

In Hollywood zijn zeker twee televisiefilms over 11 september in de maak. Producer Lawrence Schiller en zender CBS zijn vergevorderd met een film over United Airlines vlucht 93, het vliegtuig dat op 11 september neerstortte in Pennsylvania.

Schiller, die eerder een televisiedrama over O.J. Simpson produceerde, zal niet proberen te reconstrueren wat er aan boord van het vliegtuig gebeurde. ,,Dat zou een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer zijn.'' Passagiers aan boord van vlucht 93 wisten de kapers te overmeesteren en konden daardoor een aanslag voorkomen.

De televisiefilm zal wel gaan over de reacties van grondpersoneel, overheid en familieleden. ,,Het gaat over helden op de grond en die mensen die de regels braken omdat ze te maken kregen met iets dat ze nooit eerder hadden gezien. Het is een verhaal over een eendrachtig Amerika'', aldus Schiller. De film, die nog geen titel heeft, moet in 2003 uitkomen.

Het Canadese productiebedrijf Alliance Atlantis is bezig met een film over Mohammed Atta, de kaper van een van de vliegtuigen die op het World Trade Centre invlogen. ,,De film gaat onder meer over hoe deze jongens op 11 september het punt hadden bereikt van let's go'', zegt directeur Peter Sussman.