Somber Intel zet technologie lager

De aankondiging van het Amerikaanse Intel, de grootste chipmaker ter wereld, en zijn Japanse collega Samsung om de investeringen in 2002 terug te schroeven zette vanochtend de koersen van technologiebedrijven onder druk. Intel, dat met zijn investeringen goed is voor eenvijfde van de gehele industrie, meldde gisteravond de investeringen met een kwart terug te brengen. Dat is meer dan waarop beleggingsanalisten hadden gerekend.

Op het Damrak was ASML, 's werelds grootste toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, een van de grootste dalers. Beleggers vrezen dat de machinebouwer een van de eerste is die getroffen wordt door de bezuinigingsplannen van de chipfabrikanten. Het Nederlandse fonds moest ruim 6 procent prijsgeven op 21,18 euro. Morgen publiceert het bedrijf voor opening van de beurs zijn jaarcijfers. Concurrent STMicroelectronics verloor in Parijs 3 procent van zijn waarde, branchegenoot Infineon in Frankfurt ging 2 procent achteruit.

De mededeling van Intel zette de hele technologiesector in Amsterdam op verlies. In de onderste regionen van de AEX-fondsen stonden Philips, Getronics, Versatel en kabelbedrijf UPC. De AEX-index noteerde rond het middaguur 5 punten lager op 489, een verlies van ruim één procent.

ABN Amro maakte vandaag bekend dat duizenden mensen vrijwillig bij de bank vertrekken. Veel invloed had het bericht niet op de koers van de bank, het aandeel daalde nog geen procent naar 19,70 euro. Door de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij het bedrijf gaan 6.673 werknemers met een vertrekpremie uit vrije beweging weg.

De toonaangevende AEX-index kende rond het middaguur weinig stijgers. Alleen Ahold wist iets meer dan een half procent winst te pakken. Wolters Kluwer en Gucci stegen nog geen kwart procent.

In de Midkap-index was het beeld ook niet echt zonnig. Grootste stijger was Vodafone Libertel met een winst van 1,3 procent naar 9,95 euro. Onderaan de lijst stond CMG met achterstand op de andere middelgrote fondsen. De automatiseerder verloor 5,6 procent naar 3,88 euro.

Laurus voelde nog de naweeën van het bericht dat tegen het supermarktconcern een miljoenenclaim is ingediend door leveranciers van Spaanse vestigingen. Het aandeel daalde tot het middaguur met 3,7 procent naar 4,67 euro.