Skiër Strobl scheurt in vlucht knieband

De Oostenrijkse skiër Josef Strobl is gisteren zwaar geblesseerd geraakt bij de eerste afdalingstraining van de Hahnenkamrennen die eind deze week in Kitzbühel worden gehouden. Strobl liep bij een sprong op de Streif, de beruchte helling van de Hahnenkamm, een scheur in de voorste kruisband, een scheur in de binnenband, een kapselbeschadiging en een barstje in het bot van zijn linkerknie op.

Strobl, een van de favorieten voor de olympische titel in Salt Lake City op de afdaling, wordt vandaag geopereerd. Uit de analyse van de videobeelden bleek dat de kniebanden van de 27-jarige skiër al tijdens de sprong scheurden. Volgens orthopedisch chirurg Benedetto helde de skiër bij de vlucht te veel achterover waardoor hij te veel kracht op zijn bovenbeen moest uitoefenen om in evenwicht te blijven. ,,Omdat het onderbeen geen weerstand kon bieden aan de kracht van het bovenbeen, begaven de kniebanden het. Daardoor kon hij niet meer veilig op de grond te komen.'' Strobl bereikte een snelheid van 135 kilometer uur.

De Oostenrijker Kroll kwam eveneens op hetzelfde punt ten val. De Zwitser Cuche beklaagde zich over de ijzige, te snelle, piste. Fritz Strobl, een andere Oostenrijker (geen familie van Josef) heeft er bij de organisatie op aangedrongen voor de wedstrijd van zaterdag geen water te gebruiken bij de preparatie van de piste. ,,Anders hebben we messen nodig om onze ski's te blijven, zo scherp zullen dan de kanten geslepen moeten worden.''

Strobl is de zoveelste skiër die dit seizoen zwaar ten val kwam. Zo raakte de Zwitser Silvano Beltrametti verlamd aan beide benen, na een val op de afdaling van Val d'Isère. De Franse wereldkampioene Regine Cavagnoud overleed na een ongeval in Oostenrijk.

De Oostenrijker Hermann Maier, die verrassend snel herstelt van de gevolgen van een motorongeluk, maakt op 3 februari zijn rentree. De olympisch kampioen van 1998 neemt deel aan de Super G in Sankt Moritz. Het is de laatste wereldbekerwedstrijd voor aanvang van de Winterspelen.

De 29-jarige Maier raakte in augustus vorig jaar zwaar gewond aan zijn rechterbeen. Hij moest zelfs even vrezen voor amputatie. Rond de kerstdagen maakte hij zijn rentree, met kortere ski's en aangepaste schoenen.