Rus noemt kanoet naar bioloog

Een Siberische ondersoort van de kanoetstrandloper, Canutus calidris piersmai, is vernoemd naar de Nederlandse vogelonderzoeker Theunis Piersma.

Als onderzoeker van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee verwierf Piersma internationale bekendheid met zijn onderzoek naar de energiehuishouding van de kanoetstrandloper, een trekvogel die duizenden kilometers aflegt.

De naamgeving is een initiatief van de Russische onderzoeker Pavel Tomkovich, hoofd van de vogelafdeling van het Zoölogisch Museum in Moskou. Het is de tweede keer dat de Rus, die een expert is in het onderzoek naar steltlopers, een ondersoort van de kanoetstrandloper naar een Nederlandse bioloog vernoemt.

Begin jaren '90 viel de Amsterdamse vogelaar Kees R oselaar de eer te beurt met Canutus calidris rooselaari. Roselaar zegt er niet veel van gemerkt te hebben. ,,Er zijn zoveel vogelsoorten, dat valt haast niemand op. In het kleine kringetje van steltloperonderzoekers is het wel bekend. Maar het is vooral leuk om te weten dat lang na mijn overlijden nog een vogel met mijn naam rond zal vliegen.''

Volgens Rooselaar is Tomkovich een van de grootste kenners van steltlopers in Siberië. ,,Hij liet zich in de Sovjettijd vaak afzetten op afgelegen militaire bases in Siberië om er vier maanden aaneengesloten veldonderzoek te doen. Soms vergaten ze hem weer op te halen en moest hij zich in leven houden met marmotten die hij ving.''

Siberische kanoeten trekken ieder jaar naar vaste plekken in Ausstralië en Nieuw-Zeeland. Elk gebied blijkt zijn eigen populatie te hebben, die uiterlijk net iets verschillen.

Genetisch zijn de Siberische Kanoeten allemaal gelijk en ze kunnen onderling kruisen, maar de ene ondersoort heeft in het voorjaar bijvoorbeeld een witte buik terwijl de andere op die plek rode veren draagt.

De nieuwe naar Piersma vernoemde ondersoort is de kleinste van de drie Siberische varianten en is door Tomkovich beschreven in het Bulletin of the British Ornithologists' Club.

De Groningse bioloog zelf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Hij lag nog op één oor aan boord van het onderzoeksschip Navicula, na een drukke nacht van vogels ringen op het wad.