Onderzoek BVD naar duo in Kashmir

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) is een onderzoek begonnen naar de dood van Ahmed el Bakiouli (21) en Khariq el Hassnoui (20) afgelopen zondag in de Indiase deelstaat Kashmir.

De dienst is benieuwd naar ,,de achtergronden'' van de dood van de twee vrienden uit Eindhoven. De BVD wil achterhalen of de verhalen dat zij moslimstrijders in spe waren op waarheid berusten. De twee zouden naar Kashmir zijn uitgeweken nadat ze er niet in waren geslaagd Afghanistan binnen te komen. Ze zouden van plan zijn geweest samen met de Talibaan tegen de Amerikanen te vechten. De veiligheidsdienst wil ook weten of meer Nederlanders met een dergelijke missie richting Afghanistan zijn vertrokken.

In het belang van het onderzoek wilde de woordvoerder niets zeggen over een mogelijk verband tussen de twee jongens en de man die enkele weken geleden in Eindhoven is gearresteerd wegens betrokkenheid bij de dood van de Afghaanse militieleider Ahmed Sjah Massoud. Deze zou zijn vermoord door Al-Qaeda van Osama bin Laden. De commandant van de Noordelijke Alliantie kwam op 9 september in Afghanistan om het leven na een aanslag door twee mannen van Marokkaanse afkomst. Zij hadden gestolen Belgische paspoorten. De man uit Eindhoven, die inmiddels aan België is uitgeleverd, zou deze hebben geleverd.

Gisteren heerste lichte paniek bij de Marokkaanse websites Maroc.nl en Magreb.nl. Maroc.nl besloot het gedeelte `forum', dat enkele bijdragen van El-Bakiouli bevat, af te sluiten voor bezoekers. ,,Op verzoek van de familie'', licht een medewerker van de site toe. ,,Wij willen niet dat journalisten zijn woorden uit hun context halen.'' Maroc.nl zal een condoleanceregister openen voor de twee.

Op de andere site, Mahbreb.nl, is een inzamelingsactie begonnen om het overbrengen van de lijken naar Nederland te bekostigen. De verzekeringsmaatschappij wil de repatriëring niet dekken. ,,De kosten voor het repatriëren van de lichamen bedragen 5.510 gulden (2.500 euro, red.) per persoon. Daar de ouders en de broers dit bedrag niet kunnen ophoesten, vragen ze de islamitische samenleving een steentje bij te dragen'', zo luidt de oproep. ,,Hierbij het verzoek aan jullie om erover na te denken en indien mogelijk een duit in het zakje te doen. De familie zal dit zeer op prijs stellen en Allah zal jullie hiervoor belonen.'' Ook kennissen van de families zijn bij moskeeën een inzamelingsactie begonnen.

Op de sites staan woedende reacties op de dood van de jongens. ,,Tegenwoordig lijkt het net of het geoorloofd is om moslims te doden, want er is toch niemand die er wat van zegt. Zodra er mensen zijn die wel hun mond opendoen, worden ze bestempeld als fundamentalisten en je kan raden wat er dan met die mensen zal gebeuren'', schrijft `Alhoubino' op Magreb.nl.

Volgens `Hamaswoman' moeten moslims de dood van ,,broeders en zusters in nare omstandigheden'' niet langer pikken. ,,Wanneer komt de tijd dat we samen onze handen zullen shaken en opstaan en er tegen vechten? Wanneer komt die tijd?'' Hamaswoman sluit af met: ,,Moge Allah de zielen hebben van de jongens. (...) Zij zijn de helden!!!''