NVM ziet kleine stijging huizenprijs

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht voor 2002 een stijging van de huizenprijzen die gelijke tred houdt met de inflatie of daar iets onder blijft. De forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren op de woningmarkt zijn daarmee verleden tijd.

Dit heeft de NVM, Nederlands grootste makelaarsorganisatie, vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de huizenprijzen in het afgelopen jaar. NVM-voorzitter O. Smit signaleert dat de woningmarkt voorlopig in rustiger vaarwater is terechtgekomen: ,,Onze makelaars horen steeds meer: `Dit is een leuk huis, maar we denken er toch nog een week over na'.'' Volgens de makelaarsvoorman waren kopers eerder minder kritisch bij de aanschaf van een nieuwe woning.

De verwachting van de NVM voor dit jaar komt neer op een stijging van de huizenprijs met maximaal 2,25 procent, de inflatieraming van het Centraal Planbureau (CPB) voor 2002. Factoren toch voor een aanhoudende lichte druk op de markt kunnen zorgen dit jaar, zijn volgens een verklaring van de NVM een ,,meevallende economische groei en het verder achterblijven van de nieuwbouwproductie''.

De prijzen stegen in 2001 stegen nog gemiddeld met 5,9 procent (fors lager dan de 11,9 procent in 2000), zij het dat de stijging in het laatste kwartaal al afvlakte. In dat kwartaal zijn prijzen van woningen gestegen met gemiddeld 0,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal; in vergelijking met de dezelfde periode een jaar eerder was de stijging 1,8 procent.

De steeds rustiger ontwikkeling van de markt komt tot uiting in een lager aantal transacties en de toename van het aantal te koop staande woningen. Aan het eind van het vierde kwartaal van vorig jaar stonden bij de NVM-makelaars, die 60 procent van de markt overzien, ruim 2.000 woningen meer te koop dan aan het begin van die periode. Ook het aantal dagen dat een woning te koop staat neemt toe.

Een gemiddelde woning kost nu 197.000 euro (434.000 gulden). In het vierde kwartaal van vorig jaar werden met name tussenwoningen duurder. De prijzen van vrijstaande woningen daalden met 1,3 procent. Opvallend was over heel 2001 de prijsstijging van woningen in de regio Groningen van 3,6 procent.