`Nederlandse xtc op Antillen ingevoerd'

Vluchten uit Nederland gelden op de Antillen als risicovluchten. Met vliegtuigen uit Nederland wordt xtc Curaçao binnengesmokkeld, ,,net zo goed als vluchten uit het Caraïbisch gebied'' cocaïne op het eiland brengen. Dat zegt E.M. Rosenda, hoofd inspectie van de douane op de Antillen, in een gesprek met deze krant.

Nederlanders hebben rond de jaarwisseling op de Antillen volgens Rosenda voor `miljoenen' aan contant geld geprobeerd in te voeren, in verband met de invoering van de euro. ,,Onze dienst onderschepte voor negen ton op Sint Maarten en op Curaçao voor een miljoen gulden. Je mag hier maar tien mille invoeren'', zegt Rosenda.

Nederland moet zich ,,een beetje koest houden'' met zijn kritiek op de Antilliaanse autoriteiten, vindt Rosenda. Vrijdag nog eiste het kabinet ,,verscherpte grenscontrole'' van de Nederlandse Antillen, om de toestroom van bolletjesslikkende cocaïnesmokkelaars te stoppen. Premier Kok zinspeelde in zijn wekelijkse persconferentie op mogelijke corruptie onder Antilliaanse douanebeambten.

Onder leiding van directeur-generaal Demmink van het departement van Justitie is een Nederlandse delegatie twee dagen op Curaçao geweest voor overleg over de toenemende drugssmokkel via de Antillen naar Schiphol. Daarbij is afgeproken dat de Nederlandse Antillen de pakkans van drugskoeriers op de Curaçaose luchthaven Hato gaan verhogen met gerichte acties. Dertig tot veertig extra gevangenbewaarders worden uit de Verenigde Staten of Nederland gehaald om de drugskoeriers vervolgens in de voormalige Koraal Specht-gevangenis te kunnen vasthouden.

interview: pagina 3