Mark Hamill

In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Mark Hamill, Luke Skywalker uit `Star Wars', die nu zichzelf parodieert in `Jay and Silent Bob Strike Back'.

Arme Mark Hamill. Hij speelde de hoofdrol in een van de beroemdste, meest geliefde en succesvolste films aller tijden, en hij werd zelf geen ster. Mark Hamill (Oakland, Californië, 25 september 1951) debuteerde in 1971 als acteur in The Cosby Show en speelde in een soap, twee sitcoms en vijf films voor hij in 1977 de rol van Luke Skywalker in Star Wars kreeg. Hij speelde Skywalker ook in de vervolgen The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983). Maar het was niet Hamill maar Harrison Ford, die in de film een belangrijke bijrol speelt, die door Star Wars een ster werd. In de twee sequels had Ford al steeds meer te doen gekregen. Hamills verminderde status in Star Wars kan te maken hebben met het auto-ongeluk dat hij kreeg voordat de eerste film uitkwam. Zijn engelengezicht was daarna ondanks heftige plastische chirurgie niet zo engelachtig meer.

Hamill verliet na Star Wars Hollywood voor Broadway, speelde vervolgens toch weer in een paar slecht ontvangen films, speelde de hoofdrol in het eerste computerspel op cd-rom, Wing Commander, en verdient zijn brood nu met het doen van stemmen voor tekenfilms. Hamill hoopt nu zelf een film te gaan regisseren naar Black Pearl, een door hem geschreven strip.

,,Niet iedereen kan de carrière van Harrison Ford hebben. Daar heb ik vrede mee'', zei Hamill toen de Star Wars trilogie in 1997 opnieuw werd uitgebracht en zijn gezicht weer over de hele wereld te zien was. Ook die rerelease bracht Hamill weinig op.

Behalve Ford heeft eigenlijk geen acteur aan Star Wars sterrenstatus overgehouden. Volgens Hamill zou regisseur George Lucas eigenlijk het liefst helemaal niet meer van acteurs afhankelijk zijn. ,,George was op de set zo verlegen dat hij zelfs iemand anders actie! liet roepen'', zegt Hamill.

Hamills rol als `cock knocker' in Jay and Silent Bob Strike Back is de eerste keer dat hij de draak steekt met Star Wars. Misschien is het contract dat Hamill met Lucas tekende daar de oorzaak van. De regisseur heeft een veto over alles wat Hamill met Star Wars doet. Maar in een recent interview vertelt Hamill dat hij dat contract best had willen breken als Mel Brooks hem had gevraagd voor zijn Star Wars `spoof' Spaceballs (1987). Brooks vroeg hem alleen niet.