Leeuwarden tegen sluiting gevangenis

Het gemeentebestuur van Leeuwarden protesteert tegen de aangekondigde sluiting van de gevangenis De Blokhuispoort. Justitie maakte gisteren bekend dat er in 2005 een nieuw huis van bewaring komt in Groningen, met cellen voor 192 gedetineerden.

Het nieuwe complex vervangt de verouderde huizen van bewaring in Groningen (110 cellen) en Leeuwarden (158 cellen). Volgens een woordvoerster van Justitie is vervangende nieuwbouw goedkoper dan renovatie. De nieuwbouw zou onder meer nodig zijn omdat gedetineerden in De Blokhuispoort 35 procent minder ruimte hebben in hun cel dan vereist is.

Burgemeester M. de Boer van Leeuwarden vindt de aangekondigde sluiting onbegrijpelijk. ,,De Blokhuispoort is enkele jaren geleden nog voor 90 miljoen gulden gerenoveerd en voldoet aan alle arbo-voorschriften'', zegt ze. Volgens haar zijn de kosten er per cel lager dan in een nieuw onderkomen.

De Boer noemt het verder ,,wonderlijk'' dat het rijk Leeuwarden zegt te beschouwen als ,,tweede hoofdstad van het noorden'', ,,maar dan wel honderd arbeidsplaatsen weghaalt''. Ze vindt het ,,nog wonderlijker dat de minister het over twee gedetineerden in een cel heeft, terwijl hier een gevangenis dichtgaat''. Inmiddels heeft de PvdA-fractie Kamervragen gesteld.

Ook het personeel is boos, omdat het besluit indruist tegen het advies van de ondernemingsraad. De OR wil de sluiting aanvechten.