KPN: twee weken voor ontslagronde

Het telecombedrijf KPN verwacht het gedwongen ontslag van 2.900 werknemers binnen twee weken te kunnen afronden. Vijfhonderd werknemers zijn vorige week al tijdens gesprekken op de hoogte gebracht van hun ontslag.

De eerste werknemers zullen al per 1 februari vertrekken. Voor hen worden voorlichtingsavonden gehouden. Ook kunnen zij zich melden bij een van de zes `mobiliteitscentra' die zijn ingericht in het land. Deze zijn opgezet in samenwerking met de uitzendbureaus Start en Randstad. Volgens een KPN-woordvoerder hebben de Nederlandse Spoorwegen, de politie, de gezondheidszorg en de overheid belangstelling voor ontslagen KPN'ers.

De ontslagronde is eind vorig jaar aangekondigd door de nieuwe topman A. Scheepbouwer die hard ingreep om het overleven van KPN te garanderen. KPN heeft een enorme schuldenlast door de overname van het Duitse E-plus en door investeringen in een nieuwe generatie mobiele telefonie. In 2004 moet het personeelsbestand met 10.000 man zijn teruggebracht tot 32.000 werknemers. Vorig jaar zijn al veel tijdelijke contractanten naar huis gestuurd.

Bij het telecombedrijf vallen honderd gedwongen ontslagen méér dan eerder was gezegd. Na een inventarisatie bij alle bedrijfsonderdelen van KPN bleek het mogelijk extra mensen te ontslaan. Ongeveer 2.300 werknemers vertrekken vrijwillig, driehonderd méér dan waarop het bedrijf vorig jaar rekende. Dat kon door het verruimen van de regeling voor 55-plussers tot werknemers die volgend jaar pas 55 jaar worden.