Kirsten

Met de albumtitel The Chick Singer presenteert Kirsten, die afgelopen weekend nog op Noorderslag speelde, zich welbewust als een vertegenwoordiger van het snel groeiende, zelfbewuste legioen vrouwelijke singer-songwriters. Haar stem en akoestische gitaar vormen de basis van de elf nummers, maar ze is wel zo snugger om niet geheel en al op zo'n smalle basis te vertrouwen. In single en openingsnummer No Psycho zit een mooi strijkersarrangement en in de `brug' fladdert haar stem op elektronische wijze, een mooi dramaturgisch effect.

Die strijkers komen jammer genoeg op de rest van de plaat niet meer terug, maar de nummers kennen een mooi transparante instrumentatie, waarin, af en toe tenminste, venijnige uithalen op de elektrische gitaar en zwoel tikkende percussie de in aanleg semi-akoestische basis mooi aanvullen. Haar stem klinkt nooit uitzinnig of wanhopig, altijd ingehouden en beheerst. Want ze is immers `no psycho', zoals het in het gelijknamige nummer heet. Toch is dat ook haar zwakte: behalve die sterke binnenkomer kent haar repertoire weinig uitschieters, de melodieën zijn aan de vlakke kant. Maar wie daar geen probleem in ziet, heeft aan het debuut van deze Haarlemse zangeres een mooie, helder geproduceerde plaat.

Kirsten: The Chick Singer (Double T DTM 504740 2) distr. Sony

    • Jacob Haagsma